Албанија тоне во долгови: Минатата година со историски највисок јавен долг од 80,1 осто од БДП

t

Јавниот долг на Албанија на крајот на 2021 година достигнал рекордно ниво од 80,1 отсто од Бруто домашниот производ, што е највисоко во периодот на транзицијата.

Растот на долгот меѓу другого споредено со претходната година, кога овој показател изнесувал 77,8 отсто, е последица и на издадената еврообврзница од 650 милиони евра, на крајот од минатата година.

Независно од двата удари кои ги доби економијата, катастрофалниот земјотрес во ноември 2019 и пандемијата со Ковид-19, кои го доведоа во тешка ситуација државниот буџет, одржувањето под контрола на јавниот долг, беше континуирано барање на меѓународните финансиски институции. Така Светка банка и Меѓународниот монетарен фонд, предупредуваа дека зголемувањето на јавниот долг претставува ризик за економијата а владата ќе биде принудена да ги намалува инестициските трошоци.

И покрај сите препораки владата пред една година ги прекрши фискалните регулативи зголемувајќи го буџетскиот дефицит на 120 милијарди леки, а како последица на тоа и јавниот долг, со образложение дека тоа е итно неопходно во ургентни услови и потреба во рамки на пандемијата.

Во последните две години јавниот долг зголемен е за 2 милијарди евра, по една милијарда минатата и претходната година.

Оваа година владата вети намалување на јавниог долг, кој на крајот на годинава се планира да изнесува 78,9 отсто од БДП.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

УЕФА најави казни за здруженото скандирање „У*иј…

Како што беше објавено на веб-страницата на…

Најголемото хрватско знаме во светот ќе се…

Најголемото хрватско знаме во светот пристигна и…

Машала: ЕУ ќе даде 500 милиони евра…

Европската комисија го усвои Предлог-буџетот на ЕУ…

Сали Бериша останува „персона нон грата“ во…

Поранешниот албански претседател и експремиер Сали Бериша останува непожелен…

Рускиот „Military Review“: Воениот баланс на Балканот…

Република Србија е загрижена за својата безбедност…