Објавено на:

Американската Агенција за храна и лекови го ограинчи користењето на едновалентните Ковид-19 вакцини на Фајзер и Модерна!

t

Администрацијата за храна и лекови на САД (FDA) направи промени во овластувањата за итна употреба (EUA) на вакцините Pfizer-BioNTech и Moderna бивалентна mRNA Covid-19 вакцина.

Најновиот амандман има за цел да го поедностави распоредот за вакцинација за повеќето луѓе.

Промените значат дека сегашните бивалентни вакцини за оригиналните и соеви Omicron BA.4/BA.5 сега може да се користат за сите дози администрирани на оние на возраст од шест месеци и повеќе.

Ова исто така вклучува употреба како дополнителна доза или дози за одредени луѓе.

ФДА забележа дека едновалентните вакцини за Ковид-19 од Pfizer-BioNTech и Moderna веќе немаат авторизација за употреба во САД.

Според изменетите EUAs, единечна доза од бивалентна вакцина сега може да се даде на повеќето поединци претходно вакцинирани со едновалентна вакцина за Ковид-19 кои сè уште не примиле доза на бивалентна вакцина.

Луѓето на возраст од 65 години и повеќе кои примиле единечна доза на бивалентна вакцина може да добијат дополнителна доза најмалку четири месеци по нивната примарна бивалентна доза.

Оние со одредени видови на имунокомпромитирани кои претходно примиле бивалентна вакцина може да добијат дополнителна бивалентна доза на вакцина против Ковид-19 најмалку два месеци по дозата на бивалентна вакцина.

Имунокомпромитирани лица до четири години ќе имаат критериуми за подобност да земаат дополнителни дози, во зависност од претходно примената вакцина.

Сепак, регулаторот наметна привремени ограничувања за оние кои веќе примиле единечна доза на бивалентна вакцина.

На повеќето невакцинирани луѓе може да им се даде единечна доза на бивалентна вакцина, наместо повеќекратни оригинални едновалентни дози на mRNA вакцина.

Невакцинираните деца на возраст од шест месеци до пет години, исто така, можат да примат серија од две дози од бивалентна вакцина Moderna или серија од три дози на бивалентна вакцина Pfizer-BioNTech.

Децата на возраст од пет години и повеќе можат да примат две дози од бивалентна вакцина Moderna или единечна доза на бивалентна вакцина Pfizer-BioNTech.

Децата на возраст од шест месеци до пет години кои претходно биле вакцинирани со една, две или три дози од едновалентна вакцина за Ковид-19 може да примат бивалентна вакцина.

Директорот на Центарот за биолошка евалуација и истражување на ФДА, Питер Маркс, рече: „Во оваа фаза на пандемијата, податоците го поддржуваат поедноставувањето на употребата на овластените mRNA бивалентни вакцини Covid-19 и агенцијата верува дека овој пристап ќе помогне да се поттикне идната вакцинација.

„Сега се достапни докази дека поголемиот дел од американската популација на возраст од пет години и постари имаат антитела на САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува Ковид-19, било од вакцинација или од инфекција, што може да послужи како основа за обезбедената заштита со бивалентни вакцини“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Белата куќа со коментар за кандидатурата на…

Џон Кирби, координатор за стратешки комуникации во…

САД ставија вето: Засега нема крај на…

Синоќа, САД ставија вето на резолуцијата во…

Бајден откри колку американски војници има во…

Во Европа има неколку десетици илјади американски…

„Ќе ги испратиме вашите синови да се…

Познатиот американски новинар Такер Карлсон на социјалната…

(Видео) ЕКСПЛОЗИИ кај американската амбасада во Багдад!

Околината на американската амбасада во специјално обезбедената…