Американската амбасада ќе ги подобрува односите помеѓу младите од Македонија и Бугарија

t

Аташето за култура и образовани на САД Августа Фулбин ги посети регионалните пректи на амбасдата на САД за промоција на младинската соработка, пренесува бугарскиот портал БГНЕС.

Соединетите Американски Држави ќе го поддржат приближувањето и соработката помеѓу младите во Македонија и Бугарија, пренесуваат бугарските медиуми.

Во Доријан Филбин се сретнаа млади македонци и бугари, а средба имаше и во Регионалниот центар во Делчево. Тема на средбата беше прашањето како младите луѓе од двете страни на границата ќе се подготват за идната кариера вклучително и потребите на пазарот на труд и условите за безбедност при работа.

„Беше впечатилво да ги видам формираните тандеми и екипи од Северна Македонија и Бугарија и нивните идеи за тоа како, како креатори на промената и идни лидери ќе ги подобрат двостраните односи преку младинските движења“, се вели во соопштението на Американскта амбасда во Скопје.

Во Валандово тие се сретнаа со партнери од Македонија и Грција, како и со претставници од локалните ограноци.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Македонски концепт бара Муцунски да го раскине…

Националниот Комитет на политичката партија Македонски Концепт,…

Мицкоски од Вашингтон: Регионот наместо со минатото,…

Регионот да се занимава со иднината, не…

Муцунски: Билатералните односи со посебен акцент на…

Министерот за надворешни работи и надворешна трговија,…

Пратениците од бугарското Собрание одбија да направат…

Пратениците од бугарското Собрание од Привремената комисија…

Вулин го демантира О’Брајан: Не извезуваме оружје…

Потпретседателот на Владата на Република Србија, Александар…