Американски медиуми: Ќе предизвика ли кризaтa во Укрaинa трeтa cвeтcкa вojнa?

t

Реториката на Владимир Путин бара уште еден Минхен со капитулација на Џо Бајден, но Бајден не може и нема да се обврзе. Но, тогаш претседателот предвиде вооружен конфликт. Овие паметни лидери се подобри од тоа, и обајцата треба да спречат војна која може да се избегне. – Пишува американскиот магазин „National Interest“.

Она што им треба на двете страни е голема стратегија што ќе ги редефинира односите меѓу Западот и Русија, ќе им го дава на секоја гордост и безбедносни интереси и ќе спречи конфликт што може да ескалира во Трета светска војна. Клучен аспект на ставот на САД е да престанат да реагираат на заканите на Путин и да се префрлат на проактивно држење за да се реши кризата, предлагајќи активни идеи кои работат за сите страни. Разговорот е за одвраќање, но САД сакаат акција од Русија која ги унапредува безбедносните интереси на САД исто како што Русија сака да ги унапреди своите.

Кои веродостојни стратегии би можеле да работат за сите страни? Еве области кои треба да се земат предвид каде страните би можеле да најдат заеднички јазик и да избегнат војна. Ако некој ја карактеризира големата стратегија на Двајт Ајзенхауер како „задржување“, се чини дека оваа се квалификува како „рамнотежа“. Тој поим не ја гледа Русија како пријател или сојузник. Да ги надминеме личностите и да постигнеме рамнотежа за стабилен поредок во Европа вкоренет во долгорочни односи меѓу државите.

Русија сака да ја оживее својата советска сфера на влијание, но не нуди идеологија и додека бара глобално влијание како голема сила, нема комунистички империјални амбиции. Реалниот соживот вкоренет во силата има смисла за обединет Запад, предводен од Соединетите Држави, НАТО – со воен фокус – и Европската унија – со својот политички фокус. Постигнувањето на таа цел ќе му овозможи на Западот да насочи поголемо внимание на неговите главни предизвици, особено на оние што ги наметнуваат амбициите на Кина.

Русија

Национализмот и дрскоста го поттикнуваат Путин да го врати влијанието и контролата на Русија врз нејзината поранешна сфера. Путин ја смета револуцијата Мајдан која ја собори проруската влада во Украина како обоена револуција спонзорирана од САД која е дел од шемата за негово соборување од власт. Зачувувањето на режимот е секогаш цел број еден на Путин. Иако е погрешен, неговите стравови помагаат да се објасни неговата тактика.

Стабилна рамка меѓу Русија и Западот може да ги опфати следните идеи:

Прво, гаранции дека ниту Украина ниту Грузија нема да станат членки на НАТО. Овие нации немаат право да се приклучат на НАТО; членството е само со покана. Западните безбедносни интереси не бараат да ги направиме членки на НАТО, а Западот не треба да ги инсинуира толку блиску за Русија да почувствува дека врската е еднаква на членство.

Украина би можела да прифати статус сличен на оној на Австрија. Австрија е демократија која работи со сите страни и ја одржува својата независност. Таквиот статус нема да му наштети на Западот и ќе ја отстрани заканата на која најмногу се жали Путин. Украина треба да биде дел од тие преговори.

Второ, некои веруваат дека Путин се плаши дека успешната демократија во Украина ќе поттикне последици во Русија што ќе го поткопаат неговиот режим. Освен ако не сака вистинска војна, Путин ќе мора политички да го сфати ова.

Тој е популарен дома и може да остане таков, освен ако Русите не видат многу торби со тела кои доаѓаат дома. Тоа е посериозна закана, заедно со несоодветниот одговор на Русија на Ковид-19.

Трето, Путин сака САД да избегнуваат мешање во руската внатрешна политика.  Путин ја налути Европа со користење на вооружени социјални медиуми и други тактики за хибридна војна за да создаде политички пореметувања и да ги поткопува НАТО и ЕУ. Но, како што истакнува Русија, ниту една нација не се меша во политиката на другите земји колку што тоа го прават САД.

Еден начин напред може да лежи во меѓусебниот договор дека Западот и Русија ќе престанат да се мешаат еден во друг во внатрешните работи.

Четврто, Путин би сакал да го врати часовникот назад. Тој ќе мора да стане реален за тоа. Корупцијата и неуспехот на комунизмот ја поразија Советската империја, а не Западот. Тој ја водеше Русија до економски напредок во првиот дел од неговиот мандат.

Конечно, Путин сака почит како еднаква веле-сила. Една болна точка за него е историјата. Тој смета дека Западот одбива да признае дека Русија водела најголем дел од копнената војна против Германија за време на Втората светска војна и претрпела најмногу жртви. Тој е доста емотивен за ова прашање. Обраќањето на гордоста и национализмот е прашање на дипломатија. Можеби не е лесно да се реши тоа, но целта е остварлива. Во меѓувреме, ако Путин сака повеќе заслуги за Русија, руските историчари треба да ги преведат своите дела на англиски и да објавуваат на Запад.

Западот

Соединетите Американски Држави треба да бараат од Русија „quid pro quos“.

Прво, како што е наведено погоре, двете страни мора да се обврзат да престанат да се мешаат во политиката или во внатрешните работи на другите.

Второ, Русија мора да се обврзе да избегнува користење на Северен тек II како политички потпора за да влијае на европската политика. Дипломатијата мора да открие што значи тоа во пракса.

Трето, Русија мора да признае дека Западот дејствува со обединет фронт преку САД, НАТО, ЕУ и страните. Соединетите Држави мора јасно да кажат дека Западот ќе стори се што е потребно за да ги почитува обврските на членот V на НАТО. Тоа вклучува зајакнување на моменталната воена сила во Европа, особено воздушната моќ, која може да биде стратешки позиционирана прилично брзо. Сметаме дека јасните линии на комуникација со Русија можат да помогнат да се избегне забуна или да предизвика погрешна пресметка. Треба да се преговара за прашања како што се распоредување на проектили.

Четврто, Русија мора да добие контрола над криминалното сајбер хакирање на Запад од страна на руската држава, нејзините полномошници, таканаречените „патриотски хакери“ и транснационалните криминални групи кои дејствуваат од Русија. Обидите на Москва да ги отфрли таквите групи се бесмислици и Западот не треба да им дава доверба на таквите напори.

Конечно, и ова е прашање за дипломатијата за кое ќе биде потребно време да се одигра, Русија и Западот треба да се обидат да најдат заеднички јазик што ќе ја препознае егзистенцијалната закана од амбицијата на Кина да воспостави глобална воена и економска надмоќ до 2049 година. Кина ја постигнува таа амбиција ќе претставува егзистенцијална закана за двете страни. Русија нема да му се придружи на Западот во сојуз против Кина, но Западот исто така може да влијае на Русија да не се сојузи со Кина против неа.

Од западна перспектива, секој договор мора да остане. Претседателот Роналд Реган еднаш рече дека во справувањето со Русија „доверувајте, но проверете“. Тоа беше руска поговорка. Ако Русија игра брзо и лабаво со договор или го раскине, сите облози се неисправни и Западот треба да се движи агресивно за да ги заштити своите безбедносни интереси, политички и воено. Тоа вклучува обезбедување на Украина со суштинска воена поддршка за одбрана.

Работите се очигледно покомплицирани и понијансани, но овие идеи изгледаат здрав разум и може да помогнат да се информира рамката за преговори. За Соединетите Држави, администрацијата на Бајден треба да бара двопартиска консултација и поддршка за да може Соединетите држави да претстават обединет фронт. Чувствуваме дека Русија ја перцепира стратешката слабост во поларизацијата евидентна во американската политика, а единството за Русија би ја зајакнало американската рака во справувањето со Русија. Сите страни си должат на себе, на своите граѓани и на светот да избегнат вооружен конфликт кој случајно би можел да ескалира во Трета светска војна. Времето се намалува. Време е да се иселиме.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бајден: САД се приближуваат кон крајот на…

Рускиот претседател Владимир Путин „заработува“ со тоа…

Патријархот на РПЦ Кирил „Злото“ ѝ се…

Не може да има „пасивен став“ кога…

Американските законодавци бараат одговори за Украина

Прашањата до украинскиот претседател за време на…

Бајден вети 200 милиони долари за Украина…

Американскиот лидер го повика Конгресот да донесе…

Бајден потпиша: 200 милиони долари за Украина

Американскиот претседател Џозеф Бајден изјави на средбата…