(Анализа) Кинеската или Американската вojcкa? Кој има повеќе пешадија и тенкови, а кој нуклеарни бoмби и бoрбeнa тeхнoлoгиja?

t

Кинеската влада е свесна дека голем дел на нејзините сили се застарени структури од средината на дваесеттиот век, која нагласува масивни копнени армии со низок квалитет. Почнувајќи од 2015 година, кинескиот претседател Си Џинпинг – кој се чини дека е подготвен да остане на власт на неодредено време – најави голема реформска иницијатива за радикално намалување на копнените сили на PLA за да се подобри нивниот квалитет. – Пишува „The National Interest“.

Две суперсили немирно гледаат една со друга преку Тихиот океан – едната добро воспоставена по децении конфликт во Студената војна, другата е сила во подем која сака да ја врати регионалната хегемонија. За среќа, и покрај длабоко различните политички системи, Кина и Соединетите држави не се толку суштински непријателски настроени едни кон други како што беа Западот и Советскиот Сојуз – всушност, тие имаат висок степен на економска меѓузависност.

Сепак, историјата покажува дека често постои ризик од војна кога растечката сила ја оспорува надмоќта на постоечката. Пекинг и Вашингтон имаат длабоки – иако за среќа не сеопфатни – несогласувања за прашањата на глобалното владеење. Имаат и причини да си веруваат еден на друг. За среќа, постојат историски примери на ривалски суперсили кои коегзистираат главно мирно долги временски периоди. На пример, видете го векот помеѓу поразот на Наполеон и Првата светска војна, за време на кој немаше војна на ниво на Европа.

Сепак, рамнотежата на силите меѓу нациите веројатно ќе игра улога заедно со дипломатијата – флотата што никогаш не се користи во војна може да ја спречи.

Кина денес ја има најголемата војска на планетата, со два милиони активен персонал во Народноослободителната армија (ПЛА). Сепак, Кина троши само нешто повеќе од една третина од Соединетите Држави, што претставува тринаесет отсто од годишните глобални воени трошоци во 2017 година, во споредба со триесет и пет отсто од САД според СИПРИ.

Копнените и воздушните сили на PLA сè уште покажуваат широк опсег на квалитет, опфатени со системи од раната Студена војна и со врвни варијанти. На пример, PLA има 8.000 тенкови – но 3.000 се тенкови Тип 59 и Тип 63 од ерата на 1950-тите. Во исто време, PLA, исто така, испорачува 500 тенкови од типот 99 кои се на сличен простор како и многу способните на САД – М1 Абрамс. Воздухопловните сили на PLA исто така имаат сличен проблем. На пример, од нејзините 1.700 авиони, приближно една третина се борци Ј-7, додека четврт се модерни Ј-10 и Ј-11 од четвртата генерација споредливи со американските Ф-15 и Ф-16, па дури и неколку стелт-ловци од петта генерација.

Спротивно на тоа, војската на САД оперира со две илјади борбени авиони од четвртата генерација, сè повеќе се надополнуваат со стелт дизајни од петтата генерација. Овие поновите американски авиони теоретски уживаат огромна предност во воздушната борба со долг дострел и во продирањето на непријателскиот воздушен простор.

Огромните воени трошоци на Америка го одразуваат нејзиниот технолошки ориентиран пристап кон војување, парадигма која се стреми да испрати беспилотно летало или контролирана ракета на местото на човек секогаш кога е можно – особено што секоја пријателска жртва може да резултира со политичка бура. Затоа, Пентагон претпочита да развие сеопфатни разузнавачки и комуникациски способности за да насочи неколку системи за оружје со висок степен на прецизност. Ова за разлика од поставувањето на поголем и поевтин број на платформи што беше типично во минатото, како што беше Втората светска војна. Оваа парадигма фаворизира „мрежно војување“, во кое различни системи за оружје разменуваат податоци од сензори. Бродот, на пример, може да открие напаѓачки авион и да ги пренесе податоците за таргетирање на блискиот ловец кој потоа може да ја користи телеметријата за да лансира проектил без да се изложи со вклучување на неговиот радар – или обратно.

Кина е исто така ентузијастички усвојувач на оваа доктрина и веројатно направила поголеми чекори во развојот на вооружени беспилотни летала и унапредување на мрежните способности отколку Русија или разни европски земји. Од една страна, кинеската индустрија сè уште заостанува значително во развојот на технологии како што се млазни мотори и има проблеми со контролата на квалитетот. Сепак, од друга, тие се релативно силни во областа на електрониката и со задоволство ги копира и западните и руските технологии. Понатаму, кинеските хакери исто така се покажаа разумно вешти во хакирање на странски компјутерски системи и индустриска шпионажа, но Пекинг барем досега се воздржуваше од тактики за манипулација на изборите што ги практикуваше неговиот сосед Русија.

Став за интервенција во странство и одбрана дома

Оперативно, PLA и U.S. војската има многу различни потреби. САД е географски изолиран од своите непријатели и наместо тоа зависи од масивна мрежа на прекуокеански бази на шест континенти за да се вклучат или да ги задржат противниците. Ова бара логистички способности кои се протегаат низ целиот свет, вклучувајќи стотици транспортни авиони, воздушни танкери за полнење гориво за да ги задржат млазните ловци и транспортот на височина, како и амфибиски транспортери и носачи за да ги пренесат поморските единици. Исто толку важно, силните дипломатски сојузи се неопходни за одржување на тие прекуокеански бази и нивно снабдување со гориво, персонал и муниција. На пример, U.S. Pat. операциите во Азија во голема мера зависат од сојузите со Јужна Кореја, Јапонија, Сингапур, Филипините и од неодамна со Индија. Неколку од овие азиски земји, како и западна и централна Европа, исто така се потпираат на американските воени сили да ги задоволат нивните безбедносни потреби.

Кина само што почнува да стекнува таква логистика и се наоѓа во многу преполн кварт опкружен со потенцијални воени конкуренти како Индија, Русија и Јапонија. (Лично, овој автор не верува дека современата Јапонија наскоро ќе стане агресивна воена сила, но Кинезите не го гледаат тоа така поради нивните горчливи сеќавања од јапонската инвазија.) Дополнително, Пекинг има само неколку воени сојузи со Пакистан. Северна Кореја и неколку нации од југоисточна Азија. Но, Кина полека развива мултинационални институции како Шангајската организација за соработка и нејзиниот аспиративен проект „Патот на свилата“ со надеж дека ќе поттикне посилни врски.

Сепак, Кина сè уште ги задржува тензичните односи со Индија, земја со огромно население, но само една четвртина од бруто домашниот производ, од која Кина ја зазеде територијата на Хималаите во кратката војна во 1962 година. Покрај тоа, Пекинг ги изгради своите сили и патната мрежа на границата со Индија, а исто така изгради и серија бази во блиските земји за да ја „обвитка“ Индија.

Кина, исто така, ги проширува своите капацитети за експедициски операции со подолг дострел коишто доликуваат на нејзиниот статус на суперсила – особено во Африка, каде кинеските компании одржуваат доминантно и постојано растечко присуство. Пристапот на Пекинг кој не се меша и не поставува прашања за прашањата за човековите права и корупцијата му донесе многу пријателски влади на африканскиот континент.

На пример, кинеските трупи се распоредија како мировници во Мали, каде што забележаа одредени активности, и неодамна отворија поморска база во Џибути – само седум милји спроти одамна воспоставената американска база таму. ПЛА и морнарицата на Ослободителната народна армија (ПЛАН), исто така, се концентрираа на обука на специјални сили и поморски огранок погоден за повеќе експедициски операции.

И покрај сето ова, војската на Соединетите Држави сè уште има многу поново борбено искуство, особено во заедничките операции кои координираат повеќе служби. Последниот голем вооружен конфликт на PLA не беше многу успешна казнена инвазија на Виетнам во 1979 година. Денес, PLA само што почнува да спроведува доктрина повеќе ориентирана кон заеднички операции додека се бори да го надмине традиционалниот парохијализам на воената хиерархија, која зазема престижно место во неговото општество.

Нуклеарна доктрина

Соединетите Држави одржуваат повеќе од дваесет пати повеќе од бројот на нуклеарни боеви глави од Кина (1.350 во споредба со 45 распоредени и 4.000 во споредба со 270 кога се вклучени залихите, според Здружението за контрола на оружјето). Ова го одразува поагресивното нуклеарно држење на Вашингтон, кое смета дека САД има право да изврши прв нуклеарен удар во конфликт, дури и ако е нападнат само со конвенционално оружје. (Москва има сличен став, тврдејќи дека може да користи тактичко нуклеарно оружје за „деескалација“ на конвенционалната војна.) Кина, напротив, има одбранбена нуклеарна доктрина која тврди дека ќе користи нуклеарни оружја само ако прво биде нападната со нив.

Иако некои би можеле да се потсмеваат на разликата – на крајот на краиштата, доктрината не ја спречува земјата да го започне првиот удар ако сака – реалноста е дека офанзивната и одбранбената нуклеарна војна вклучува различни структури на сили. Соединетите Држави имаат огромен арсенал во нуклеарна „тријада“. Ова е составено од подморници со балистички проектили (кои во основа се толку тешки за лов што не постои начин да се запрат сите); нуклеарни бомбардери (корисни за сигнализирање на противникот за можноста за нуклеарен напад или за погодување на мобилни цели); и копнени ракетни силоси (најмалку флексибилни од трите, но тие дозволуваат да бидат погодени повеќе цели и да го принудат непријателот да посвети ресурси за да ги нападне). Таквиот арсенал е способен да изврши поширок напад дизајниран да ја оневозможи воената способност на противникот да возврати и затоа полесно ја вклучува опцијата за прв удар.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Сенатот одобри помош за Украина, Израел и…

Во САД, Сенатот одобри помош за Украина,…

Хорор: Маж ги убил сопругата и трите…

Пет мртви тела, меѓу кои и три…

Директорот на ФБИ: „ТикТок“ е проблем за…

Директорот на ФБИ, Кристофер Реј изјави дека…

Русија и Кина потпишаа Меморандум за соработка…

Врховниот командант на руската морнарица, адмирал Александар…

Американскиот конгрес одобри 60,8 милијарди долари помош…

Американскиот конгрес одобри 60,8 милијарди долари помош…