Бугарија е најголема закана за Македонија – Балканските земји се сметаат за непријатели, покажува анкетата на ИРИ

t

Балканските земји се сметаат за непријатели, покажува анкетата на Меѓународниот републикански институт – ИРИ за регионот.

Во анкетата која ја објави ИРИ, на прашањето која земја ја сметате за најважна закана за нашата драва, 23% од македонските граѓани одговориле дека тоа е Бугарија. На второ место е Русија со 12%, потоа Косово со 10%, Албанија со 9%, а Соединетите Американски држави се најголема закана за Македонија според 8% од испитаниците.

За Црна Гора најголема закана се САД, а веднаш зад нив е и Русија. Според српските граѓани најголема закана за Србија се САД и Албанија.

Србија пак, е најголема закана за Босна и Херцеговина, а веднаш зад неа се САД.

За Косово убедливо најголем непријател е Србија, а за Албанија се Србија и Русија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Најголемото хрватско знаме во светот ќе се…

Најголемото хрватско знаме во светот пристигна и…

Борел предложил да се укинат санкциите за…

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика…

Бугарските студенти заработуваат и по 1.500 лева…

Во просек, студентите заработуваат 1.500 лева месечно…

Реприза: По два обиди повторно не е…

50-то Национално собрание на Бугарија не избра…

Путин: Русија се бори против децениска „хегемонистичка…

Русија се бори против децениска „хегемонистичка и…