Бугарија за половина година извезла оружје од над милијарда евра

t

Бугарија за пет месеци извезла оружје во вкупна вредност од 1.016.336.858 евра, пренесува БГНЕС.

Станува збор за периодот од 1 март до 1 август 2022 година. За наведениот период се издадени 289 дозволи за извоз и трансфер на производи поврзани со одбраната.

Крајните корисници на бугарската индустрија за оружје се: Австрија, Белгија, Данска, Естонија, Финска, Германија, Грција, Ирска, Шпанија, Италија, Полска, Литванија, Романија, Словачка, Словенија, Унгарија, Франција, Хрватска, Чешка, Велика Британија, Босна и Херцеговина, РС Македонија, Србија, Молдавија, Казахстан, Алжир, Бенин, Лесото, Тунис, Нигерија, Руанда, Уганда, Сомалија, Индонезија, Брегот на Слоновата Коска, SAID, Јужна Африка, Р, Кореја, ОАЕ, Индија, Нигерија , Турција, Саудиска Арабија, Нигер, Сенегал, Малезија, Египет, Бангладеш, Израел, Турција, Филипини, Мексико, Монголија, Тајван, Јордан, Оман.

На оваа листа недостасува Украина, која периодов се бранеше и водеше тешка војна со Русија.

БГНЕС потсетува дека одлуките за издавање дозволи за извоз, увоз и пренос на оружје ги носи Меѓуресорската комисија за контрола на извозот и неширење на оружје за масовно уништување до министерот за економија и индустрија. Во неговиот состав се претставници на Државната агенција за национална безбедност, Воено-разузнавачката служба, Министерството за одбрана, Министерството за внатрешни работи, Министерството за надворешни работи и Министерството за економија и индустрија.

За издавањето на дозволите, Меѓуресорската комисија ги имала предвид обезбедените сертификати за крајни корисници и меѓународните увозни сертификати издадени од надлежните државни органи на земјите на крајна употреба.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Србија најави најголема изложба на оружје и…

Минисерството за одбрана на Србија ќе организира…

Бугарски академик: Треба да ја промениме политиката…

Проф.д-р Спас Ташев од Бугарската академија на…

“Врие од кодоши”: 48 кандидати за пратеници…

Со текот на времето се намалува бројот…

Бугарија сепак го одложи влезот во еврозоната:…

Има формални критериуми за влез на секоја…

Шамар од Стејт департментот за Бугарија: Незаконски…

Акциите на бугарската влада за справување со…