Бугарските медиуми со остра реакција на изјавата на претседателот на македонската комисија за историски прашања

t

Претседателот на македонскиот дел на мешовитата комисија за историско-образовни прашања, проф. Драги Георгиев, отворено изјави дека не му пречи замрзнување на работата на комисијата, пренесе БГНЕС.

Според него, тоа би довело до „опуштање на политичката атмосфера меѓу двете земји“.

„Доколку во овој момент историската комисија прави проблем на патот на двете влади за да се релаксира политичката атмосфера, би се согласил да ја замрзне работата на комисијата за година или две, бидејќи повторно имаме чувство дека оваа комисија прави проблеми.

Доколку постои реална желба да се постигне некаков напредок меѓу Македонија и Бугарија на сите нивоа, оваа одлука не би била толку страшна, бидејќи ние сме во историски конфликт со Бугарија 70 години во 1-2 години тоа нема да значи ништо, а во исто време може да дозволи работите да се движат напред на други работи“, изјави Георгиев за ТВ Телма.

Тој нагласи и дека во Бугарија има Македонци.

„Во Бугарија има Македонци и никој не може да го негира овој факт. Јас лично имам пријатели Македонци и живеат во Бугарија“, рече Георгиев.

БГНЕС потсетува дека пред само една недела на заедничката средба на двете влади, РМ и Бугарија, во резиденцијата Бојана, премиерот Кирил Петков најави дека во наредните месеци ќе има три состаноци на комисијата.

„Историската комисија нема никаква улога во одлуката за заедничка комеморација на Гоце Делчев меѓу северна Македонија и Бугарија“, рече Драги Георгиев, нагласувајќи дека одлуката е гест на добра волја на двете влади за разубавување на политичката атмосфера во двете земји.

„Овој политички гест го гледам како добра волја, како политичка волја на двете страни да ја олеснат политичката атмосфера за најчувствителните жешки прашања што постојат“, рече тој.

Според Георгиев, јавноста треба да се информира дека иако комисијата се уште расправа и не наоѓа решение за заедничката прослава на Делчев, владите на двете земји како гест на добра волја одлучија заеднички да му оддадат почит. Тој додаде дека ова е чисто политичка одлука на владите и комисијата нема учество во неа и продолжува да разговара за Гоце Делчев.

Георгиев додаде дека речиси две години се работи на договор за текст кој се однесува на Гоце Делчев и кој треба да ги претстави идеите зошто двете земји треба да ја слават оваа историска личност и зошто е важен за двете општества.

Тој се осврна и на прашањето за заедничката историја, истакнувајќи дека оваа фраза се користи и во Договорот за пријателство и добрососедство.

„Бидејќи не е прецизно дефинирано во договорот, тој и дава слобода на бугарската страна да го толкува со чиста етничка содржина. Според бугарските колеги, заедничката историја значи историја на еден народ, односно на бугарскиот народ од 9 век до 1944 година, кога со формирањето на НР Македонија, во рамките на Федеративна Југославија, преку ноќ се создал македонскиот народ, според нивното толкување.

Бугарската страна го следи концептот на нација, историска нација, чиешто формирање започнало во 9 век со трајна етничка хомогенизација на прабугарското и словенското население на територијата на првата средновековна бугарска империја. Тогаш се создал бугарскиот народ и овој континуитет на бугарскиот народ траел до 1944 година на територијата на Македонија и затоа заедничката историја ја сметаат за историја на само еден народ, односно на бугарскиот народ“.

Се разбира, дојдовме во остар конфликт со нив бидејќи не прифаќаме вакво толкување на оваа фраза, рече Георгиев. Историографијата како наука, вели тој, има развиено неколку концепти кои можат да ги објаснат допирните точки меѓу две земји, две култури. Користи термини како испреплетена историја, заедничка историја, заедничка историја.

„Значи, можеме да зборуваме за заедничка историја, би рекол во примерот на Отоманската империја. Имаме заедничка историја со сите народи на Балканот кои биле дел од оваа империја, бидејќи живеевме во исти општествени услови, населението имаше еден владетел, плаќаше исти даноци и сето тоа го прави соживот на едно население.

Во оваа смисла, ние имаме заедничка историја со поранешните народи на Југославија. Се разбира, во сите овие заедници има посебна микроисторија, микрокултура, фолклор на сите заедници, но не можеме да кажеме дека немаме заедничка историја со сите народи кои биле во оваа заедница“, рече Георгиев.

Тој ги опиша како научно неодржливи и целосно неприфатливи тврдењата на бугарската страна за заедничка историја на бугарскиот народ од 9 век до 1944 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Американски топ дипломат го уништи Христијан…

Заменикот на државниот секретар на САД, О'Брајан…

Авионот на Лавров ја заобиколил Бугарија

Дипломатскиот скандал се продлабочува поради учеството на…

ЛАВРОВ ДОАЃА ВО МАКЕДОНИЈА! Бугарија го отвори…

Бугарија го отвори својот воздушен простор со…

Поради снегот Бугарија прогласи вонредна состојба во…

Две лица загинаа во Бугарија, а едно…

Почна интервјуирањето на 42-та кандидати за новиот…

Собраниската Комисија за прашања на изборите и…