Објавено на:

Бугарските студенти заработуваат и по 1.500 лева во летните месеци!

t

Во просек, студентите заработуваат 1.500 лева месечно од работа за време на летниот распуст. Ова го покажа студијата на „Телеграф.бг“ за понудите за регрутирање ученици и студенти.

Главно се нудат работни места за кои не се потребни квалификации и посебни вештини. Така, во слободното време, студентите можат да работат како пејзажисти за некоја компанија, во ресторани како персонал во кујна или келнери и како промотери за дистрибуција на брошури и каталози со попусти во големите продавници. Се бараат и да работат во центри за згрижување деца и да се грижат за деца и возрасни. Трудовиот инспекторат отворил 3.404 предмети, од кои најголемиот дел се однесуваат за лица на возраст од 16 до 18 години.

Малолетниците можат да се вработат само по претходна дозвола од Трудовиот инспекторат. Вработувањето малолетници без дозвола од Трудовиот инспекторат се смета за кривично дело. Малолетниците работат под намалени услови за работа. Тие имаат право на продолжено отсуство од најмалку 26 дена. Тие не можат да вршат тешка физичка работа, како и да вршат работи поврзани со влијанието на физички, хемиски и биолошки агенси и што создава ризик за нивниот физички и психички развој. Работното време за нив е 35 часа неделно во петдневна работна недела, за што треба да земат најмалку минимална плата. Забранета им е прекувремена и ноќна работа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Македонски концепт бара Муцунски да го раскине…

Националниот Комитет на политичката партија Македонски Концепт,…

Пратениците од бугарското Собрание одбија да направат…

Пратениците од бугарското Собрание од Привремената комисија…

Реприза: Бугарија повторно не може да состави…

Поминаа две недели од последните прелиминарни парламентарни…

Бугарија, Словачка и Латвија со најмала куповна…

Во 2023 година, реалната индивидуална потрошувачка (AIC)…

Бугарските студенти заработуваат и по 1.500 лева…

Во просек, студентите заработуваат 1.500 лева месечно…