Вечерва Струмица и Куманово најзагадени градови во Македонија

t

Според апликацијата Мој Воздух која во живо 24 часа обезбедуваат резултати за Индексот на квалитет на воздух, вечерва Струмица е најзагаден град во Македонија со индекс на загадување од 277 што спаѓа во категоријата исклучително нездрава околина. Во истата категорија е и Куманово. каде индексот на загадување е 254.

Индексот за квалитет на воздухот се базира на мерење на емисиите на честички (PM2,5 и PM10), озон (O3), азот диоксид (NO2), сулфур диоксид (SO2) и јаглерод моноксид (CO).

Според овие вредности, воздухот има наднормално загадување и треба да се избегнуваат подолги периоди на отворена површина. На мали деца, стари лица и бремени жени им се препорачува да не излегуваат без посебна потреба.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ЧАД И ОТРОВИ НАМЕСТО ВОЗДУХ ВО ЛЕТО!…

Сопругата на Апасиев, Тамара Јованов, на Фејсбук…

Во Струмица се одржа свечена литија со…

Во Струмица денеска се одржа свечена литија…

Пожар во Домот за стари лица во…

Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира…

Со закана кон вработената ограбил продавница во…

Полициски службеници од СВР Струмица во 01.10…

Седумчлена група од Струмица извршила 10 тешки…

СВР Струмица поднесе кривична пријава против М.А.(24),…