(Видео) Александар Николоски на средба со младите европски амбасадори

t

“Денес имаме средба со претставници на т.н. Млади европски амбасадори, тоа е една исклучително талентирана група на млади луѓе од Македонија, вкупно 120 се избрани во Европа од кои што 10 се Македонија што имајќи во предвид големината на државата се работи за една исклучително голема бројка. И ќе поразговараме во однос со состојбите во државата и европските интеграции.

Инаку ми е особена чест што вчера во рамки на сесијата на парламентарното Собрание на Советот на Европа бев избран за потпретседател на Европската Народна партија во рамките на Советот на Европа. Тоа значи дека во рамки на најголемата политичка партија во Европа ќе имам можност да ги координирам активностите заедно со претседателот на групата во Советот на Европа.

Тоа се пред се активности поврзани со делот на заштита на човековите малцински, јазични права, понатака фер и демократски избори, мониторинг на избори, борба со организиран криминал и корупција, и економска еднаквост.

Покрај мене беа избрани и исто така за заменици претседатели и господинот Улрих Вокер од Германија, госпоѓата Дора Бакојани од Грција, понатака Бернард Фурние од Франција, колегата Луис од Португалија, и колешката Шо од Норвешка. Така што тоа е еден убав настан кој што се случи вчера.” пренесуваат ВМРО-ДПМНЕ и Николоски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Новите амбасадори ќе “даваат отчет” во Собранието…

Новите амбасадори на Македонија во странство денеска…

Корупцијата е главна причина и мотив за…

4 од 10 млади изјавиле дека ќе…

Што се случува? Зеленски без објаснување разреши…

Украинскиот претседател Володимир Зеленски го разреши амбасадорот…

Политиката и економската ситуација ги бркаат младите…

Политичката криза и лошата економска состојба се…

Зеленски: Хрватска знае што значи да се…

Премиерот на Хрватска, Андреј Пленковиќ пристигна во…