(Видео) Бугаринот Колев во интервју за БГНЕС: Ќе стават плоча во тврдината во Охрид дека цар Самоил е Бугарин и ќе влеземе во ЕУ

t

Не можев да замислам дека ќе бидам сведок на таков брутален фалсификат и кршење на основните човекови права, како што е правото на самоопределување на граѓаните на Македонија.

Ова за БГНЕС го изјави Петар Колев, лидер на партијата Граѓанско демократска унија (ЦДУ), по повод пописните податоци во РСМ, според кои таму има точно 3504 Бугари.

„Не е важно дали се работи за Бугари, дали ќе одат на попис, на парламентарни избори или на фудбалски натпревар. Официјално се 3.500. Нашата партија лани учествуваше на парламентарните избори и ги доби фамозните 3.555 гласа. После една година има попис во РСМ и Бугарите се бројат како 3504. Следно што очекувам е дека ако има фудбалски натпревар, тогаш статистиката да биде дека 3517 Бугари го гледале овој фудбалски натпревар во Makedonija. Сето ова ќе беше смешно да не беше жално и да не беше трагично“, рече Колев. Тој се надева дека сега ќе се запалат светилките на некои луѓе во Бугарија кои носат важни политички одлуки.

Петар Колев е дециден дека оваа бруталност и варварство кон основните европски вредности, кои со децении траат во РСМ, мора веднаш и веднаш да престане.

„Ова е измама со достоинството на нашите сонародници во Makedonija, ова е измама za мене. Очекувам да има јасна и дефинитивна реакција од официјална Софија“, изјави лидерот на ГДС.

Тој откри и некои детали од начинот на кој се спроведуваат овие таканаречени пописи кај нашиот југозападен сосед.

„Единствената етничка заедница која порасна повеќекратно е бугарската. Сите други заедници се намалуваат во бројот, вклучувајќи ги и Србите, кои се намалени за 17.000. Единствените што се зголемија од претходниот попис се Бугарите. Го познавам нашиот семеен модел, никогаш не сум сретнал некој со десет деца. Имаме во просек по две деца. Единствена заедница во која има тотална диспропорција меѓу мажите и жените е бугарската. Ако во сите други заедници постои одреден паритет меѓу мажите и жените, тогаш кај Бугарите мажите се 35% повеќе од жените. Односно разликата е речиси два до еден мажи во споредба со жените. Кој тогаш ги роди овие бугарски деца за овие 20 години, ако нашите жени се толку малку? Ви ги давам овие примери затоа што се апсурдни. Ова е нешто што еден искомплексиран ум во Скопје уште еднаш сака да го демонстрира како грубо однесување не само кон нас македонските Бугари. Навикнати сме на оваа бруталност. Сакам да знам кога нашите браќа во Софија ќе се разбудат и со вистински очи ќе погледнат на овој потсмев што им се случува под нос со македонските Бугари“, рече Петар Колев.

Според него, постои план кој веќе се реализира. Тоа е поврзано со барањето за отворање на Уставот и регистрација на Бугарите како државотворен народ во него.

„Сценариото ќе биде вакво: по овој попис Бугарите се незначителен дел од општеството и нема да има потреба од отворање на Уставот. Најверојатно наскоро ќе слушнеме како историската комисија договорила цар Самуил да е цар на Бугарија. Најверојатно на тврдината во Охрид ќе биде поставена плоча на која ќе биде прогласен за крал на Бугарите. Потоа очекуваме да се отстранат 10-15 табли што пишуваат за бугарскиот фашистички окупатор и тој повеќе нема да биде Бугарин, туку ќе биде само фашист. Бидејќи има 3.500 Бугари, нема потреба од промени во Уставот и го решивме проблемот со Бугарија и Бугарија ќе биде доведена во ситуација да ја крене бариерата за Maкедонија и да започне преговори за ЕУ“, изјави Колев. откриени.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Фото) Илон Маск ја опцу украинската Рада:…

Илон Маск на неговиот Твитер профил реши…

Нагло се зголемила продажбата на антидепресиви во…

Продажбата на антидепресиви во руските аптеки се…

Историски момент за Русинката Ана Кикина: Стана…

Руски астронаут првпат по 20 години полета…

(Видео) Јакимовски до Мицкоски: Кој сакаше да…

Градоначалникот на општина Карпош, Стевчо Јакимовски вели…

(Во живо) БРУКА: Тројца адвокати наплатиле скоро…

Уредникот на Инофмакс, Александар Митовски, во денешната…