(Видео) Козлова за името, Бугарија и ревизијата на учебниците: Деценискиот спор со Грција се затвори со потпишување на договор, со Бугарија се отвори по потпишување

t

Тоа што е необично, околу фактот што станува спор со Бугарија е дека, спорот со Грција кој што беше децениски се затвори со потпишување на еден договор, а со Бугарија се отвори по потпишување на договорот, вели универзитетската професорка, Катерина Козлова во емисијата „Стадион“ на Радио Канал 77.

„Со Грција исто имаме обврска да организираме комисии за историја, ревизија на учебници, но никој не се замара со тоа, ниту јавноста и политичарите вршат надзор и притисок кога ќе биде, какави резултати ќе имаме. Јас еве гледам дека сеуште имаме учебник по филозофија за гимназиско образование каде зборот „грчка филозофија“ воопшто не се спомнува. Се кажува античка филозофија, но не се кажаува каква филозофија, зборот грчка се избегнува. И ден денес имаметаков учебни, па се работи на тоа, се работи на ревизија, најверојатно еден ден тој учебник ќе биде корегиран и итн“, изјави Колозова и додаде дека нема пресија, ниту од грчка страна, ниту од наша страна.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Од волк на Путин до кученце…

Зошто големиот „патриот“ Ленин Јовановски не го…

АА: Очекуваме актуелни политичари да се најдат…

Од опозициската партија го поздравија тоа што…

ЌЕ ИМАМЕ СНЕГ ПРЕД НОВАТА ГОДИНА –…

Иако зимата се уште не е започната…

Шефот на иранската дипломатија Амир-Абдолахиан ги отфрли…

Иранскиот министер за надворешни работи Хосеин Амир-Абдолахиан…

Официјално крај на драмата: Владата го поништи…

Владата на денешната седница одлучи да се…