(Видео) 0,18% од вкупниот број дадени дози (42,8 милиони) во Австралија имале нeгaтивни пocледици од вakцината: Сега државата ќе им исплаќа оштeтa – за најтешките случаи и до 600 илјади долари

t

Австралиската влада потврдува дека вакцината за КОВИД-19 резултирала со десетици илјади негативни реакции и нуди финансиска компензација на дел од жртвите, според австралиските медиуми.

7News Australia во петокот објави дека дури 79.000 луѓе претрпеле сериозни несакани ефекти од вакцината за КОВИД 19, а владата е подготвена да додели над 600.000 американски долари како компензација за дел од жртвите.

„Сега федералната влада нуди компензација за секој кој имал сериозни несакани ефекти“, вели репортерот на 7News.

Сегментот на вестите опиша како некои луѓе развиле перикардитис и миокардитис кратко време по примањето на вакцината.

„Се проценува дека 79.000 луѓе претрпеле негативни реакции на вакцините. Сега владата нуди компензација. За побарувањата за оштета под 20.000 американски долари ќе имаат потреба од доказ од вашиот лекар. Побарувања над 20.000 американски долари ќе бидат оценети од тим правни експерти. Највисоката бројка е резервирана само за најтешките случаи“, се објаснува во извештајот.

Експертот за медицинско право, Даниел Опаре, рече дека трошоците за справување со негативните реакции на вакцината можат да бидат скапи.

„Ако навистина страдате од перикардитис, тоа може да резултира со големи трошоци, можеби ќе треба да посетите кардиолог, можеби ќе ви требаат процедури, така што дефинитивно е соодветно таму да постои начин да се компензираат тие луѓе“, рече тој. .

Но, дури и за да се поднесе барање, жртвите мора да поминале барем една ноќ во болница.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Хакери ја тероризираат Австралија: Дајте 10 милиони…

Хакери бараат речиси 10 милиони долари за…

Чарлс Трети прогласен за монарх на Австралија

Кралот Чарлс III од Велика Британија и…

Премиерот на Австралија ѝ оддаде почит на…

Австралискиот премиер Ентони Албанезе денеска и оддаде…

(Фото) Македонците од двојазично училиште во Мелбурн…

Основното училиште „Лејлор Норт“ во Мелбурн, во…

САД размислуваат да препорачаат годишна вакцина за…

САД најверојатно ќе почнат да препорачуваат годишни…