Во БиХ криптовалути рударат сите, пензионери, наставници, попови…

t

Интересот за рударење и тргување со криптовалути во БиХ постојано расте, а покрај љубителите на ИТ, во тоа се повеќе се вклучени и пензионери, наставници, па дури и свештеници.

Ова го изјавија експерти од областа на криптовалутите кои во интервју за „Независне новине“ велат дека во БиХ не постои законска регулатива што ја дефинира оваа област, но тоа не значи дека трговијата со оваа валута не подлежи на други законски прописи.

Никола Клак, основач и директор на менувачницата BCX (Balkan Crypto Exchange) во Бања Лука, потврди дека во моментов во БиХ не постои законска регулатива која го регулира ископувањето криптовалути.

„Имаме информации дека се работи на законодавство кое генерално се однесува на криптовалутите и нивното место во традиционалниот финансиски систем. Тоа ќе се направи по моделот на Србија, за да се дефинира што е криптовалута, кои компании се занимаваат со тоа, кои се другите учесници“, рече Клак за „Независне новине“, додавајќи дека според некои информации, Законот за криптовалути треба да има собраниски седници подоцна оваа година, но тоа зависи од други фактори.

Тој објасни дека тоа што нема закон за криптовалути не значи дека тргувањето со оваа валута не подлежи на други законски прописи. „Данокот на добивка од криптовалутите се плаќа како данок на плата, не е конкретно дефиниран и нема причина да се дефинира поинаку. Нашата компанија која се занимава со посредување при продажба на криптовалути работи врз основа на Законот за трговија“, објасни Клак.

Тој посочи дека интересот на граѓаните за рударење и трговија со криптовалути е навистина голем и дека овој тренд во БиХ почнал пред пет до шест години.

„Како што расте цената и вредноста на криптовалутите, така расте и интересот на граѓаните, но и на компаниите и фирмите, како за рударењето, така и за складирање и продажба на криптовалути“, рече Клак, додавајќи дека овој тренд првично бил окарактеризиран како минлив и за кој само ИТ ентузијастите беа заинтересирани.

„Сепак, сега сме сведоци на повеќе луѓе кои учествуваат во него. Сакам да кажам дека меѓу нашите клиенти имаме пензионери, учители, свештеници, но и даночници“, изјави Клак.

На прашањето дали најавите на најголемите финансиски регулатори на Европската унија за забрана на клучните облици на ископување биткоин, бидејќи троши големи количини електрична енергија, ќе влијаат на рударењето во БиХ, Клак рекол дека тие сме мал пазар и дека не се рудари се на истиот извор на енергија.

„На некои рудари им е потешко да користат струја, а сега многу од нив се префрлаат на друг систем кој не троши струја. „Биткоинот е најстарата и најпознатата криптовалута, која не може да се забрани, но може да се случи земјите кои немаат доволно инфраструктура за толку многу електрична енергија, да можат да ги протераат рударите да рударат во други земји“, рече Клак, додавајќи дека што се однесува до БиХ, има неколку компании кои се посериозни со рударење, но на глобално ниво тоа не е голем удел.

„Нашиот пазар е многу мал, покрај големиот интерес, тоа е мала економија, каде луѓето обично имаат околу две машини за рударење, а трошат како мала кварцна греалка и многу луѓе се греат на овие машини во текот на зимата”, заклучи Клак.

Како што изјави за „Независне новине“ Милош Грујиќ, економски експерт, потрошувачката на електрична енергија не е проблем се додека рударите редовно си ги плаќаат сметките.

„Кога голема светски финансиски авторитети ќе кажат нешто за заштеда на енергија и енергетска ефикасност, тогаш цените на криптовалутите паѓаат. Ми се чини како намерно да пуштаат балон за некој да заработи на него“, рече Грујиќ, додавајќи дека интерес секогаш ќе има бидејќи е идеален за луѓе кои сакаат брзи пари.

„Секогаш кога ќе се појават нови вести за криптовалутите, интересот расте“, рече Грујиќ.

Кога станува збор за регулирање на пазарот на криптовалути во БиХ, Грујиќ рече дека е тешко да се зборува за пазарот на оваа валута само за една земја.

„Ова е типичен пример за интеграција, глобализација на финансиските пазари. Кога зборуваме за пазарот на криптовалути, тој е еден голем глобален пазар. „Пазарот на криптовалути е остварување на сонот на либералите, бидејќиможе да се гледа како на пазар кој нема единствена финансиска централна власт“, ​​заклучува Грујиќ.

Основачот на првата криптовалута во БиХ наречена RXC (RuXCrypto) Неџад Смајиќ за „Независне новине“ изјави дека ова е проект на заедницата Crypto.ba што Смајиќ ја основал во 2016 година.

„Нашата криптовалута е создадена со цел да ги едуцираме младите. Таа не е започната за да профитира од тоа, туку да биде отскочна даска за младите од БиХ и пошироко да ги научат основите на криптовалутите. Валутата е во оптек и може да се купи“, изјави Смајиќ, додавајќи дека интересот на граѓаните е голем, бидејќи на овој начин им се овозможува да рударат на својот јазик.

„Тоа е децентрализирано, само што го почнав, а потоа продолжува самостојно“, рече Смајиќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

САД: Заканите на Додик за отцепување на…

Американската амбасада во Босна и Херцеговина денеска…

Додик: Германија го спречи кандидатскиот статус на…

Српскиот член на Претседателството на БиХ, Милорад…

Шолц: Западен Балкан може да му верува…

Германија ќе продолжи да ги поддржува земјите…

Шарл Мишел: На ЕУ и треба Западен…

Претседателот на Европскиот совет – Шарл Мишел…

Милановиќ за кандидатските статуси: Ако може за…

Претседателот на Хрватска, Зоран Милановиќ го коментираше…