Објавено на:

Во ЕУ 7,1 отсто од вработените работат 49 или повеќе часа неделно

t

Во Европската унија во 2023 година, 7,1 отсто од вработените работеле 49 или повеќе часа неделно, што спаѓа во долго работно време, покажуваат податоците објавени од Евростат.

Од земјите на Европската унија најголем удел на работници со долго работно време има Грција, поточно 11,6 отсто, потоа Кипар со 10,4 отсто и Франција со 10,1 отсто.

Најмал удел на вакви работници е забележан во Бугарија, 0,4 отсто, како и во Литванија и Летонија, по 1,1 отсто.

Речиси една третина од самовработените или поточно 29,3 отсто од оваа категорија работат 49 или повеќе часа неделно, додека кај вработените овој процент е значително помал и изнесува 3,6 отсто.

Долгите работни часови најчесто се застапени кај квалификуваните работници во земјоделството, шумарството и рибарството, како и кај менаџерите.

Како што пренесува порталот Статиста, вработените со полно работно време во Европската унија во првиот квартал од 2023 година работеле во просек по 40,4 часа неделно.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Владата препорача бремените и старите лица да…

Владата на Република Македонија, на барање на…

Приведени пет странски работници од Турција и…

На 04.06.2024 во 12.30 часот, полициски службеници…

Денеска протест на вработените во Македонски Пошти

Вработените на АД Пошта денеска во сите…

Во ЕУ 7,1 отсто од вработените работат…

Во Европската унија во 2023 година, 7,1…

Повеќе од два милиони несреќи при работа…

Во 2021 година, ЕУ забележа повеќе од…