(Во живо) Потпросечен полицаец ги става тројцава бандити во затвор: ЈСП губи 5 до 7 милиони евра годишно поради договорот на Јанушев!!!

t

Уредникот на Инфомакс, Александар Митовски, во денешната епизода на Тешки муабети, го објасни договорот меѓу ЈСП Скопје и компанијата Маратон склучен во времето на поранешниот генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ, Игор Јанушев со кој договор ЈСП трепи милионски загуби.

– 2017 година на 21.04 е склучен договор меѓу ЈСП Скопје и компанијата Маратон ДООЕЛ Грул од Скопје, договор за закуп на граднските автобуси со цел рекламирање на истите.

Во овој период директор на ЈСП е Игор Јанушев, поранешен генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ но во тој период се укинува секторот за маркетинг на ЈСП С копје за да не може претпријатието самостојно да има ваква функција која инаку значи од 5 до 7 милиони евра годишен промет за компанијата Маратон.

Во овој договор стапува на сила 01.01.2018 година и трае 10 гоидни што е спротивно на Закон од причина што секој договор ој трае повеќе од една буџетска година мора да биде јавно-приватно партнерство не ваков формат.

Маратон има екстремно поволен договор во кој за закуп на еден автобус ЈСП добива околу 6500 ден по автобус месечно, закупени се 120 автобуси на кои се поставуваат рекламим, рекламите кои Маратон ги продава на компаниите се движат од 2000 евра па нагоре. Што значи дека за еден месец еден автобус може да направи 6, 7 или 12.000 евра а на ЈСП да му плати 7000 денари. ЈСП еоштетено поради неконкурентностана овој договор, оштетена е за стотина илјади денари по автобус месечно најмалку.

5 до 7 милиони евра годишно за ЈСП значи околу 30 автобуси нови секоја година, за 10 години 300 нови автобуси.

Овој договор е ништовен сам по себе, на овој договор да биде трагеидјата уште поголема, во случај навтобус на ЈСП да биде дефект, да не вози, во таква ситуација не се применува постулатото vis major или виша сила, значи не поради сопствена грешка туку поради виша сила не исполнил обврска, противзаконски се предвидуваат пенали кои ЈСП треба да му ги плати на Маратон ако автобусот не сообраќа.

ЈСП има обврска кон Маратон да го пријави секој дефект, несообраќање на еден автобу и тука практично според мене се случува најголемиот криминал. Кој ќе докаже колку пати еден автобус бил во дефект. Јас ќе седнам и ќе напишам 100.000 налози дека ватобусо т е во дефект и ќе треба да платам пенали на Маратон.

За да илустирраме кој е сопственик на Маратон, кој е екс-директорот Јнушев и кој е матниот лик кој седи помеѓу овие двајца.

Десно на сликата е екс-сиректорот Јанушев, актуелен пратеник во Собранието од ВМРО-ДПМНЕ, спроти него е сопственикот на Маратон, Љупчо Костовски и во средина е бизнисменот Масар Омерагиќ, објаснува Митовски.

Според Палевски ова е договор за кој дури и потпросечен полицаец ги става сите прикажани на фотографијата во затвор.

– Проблемот е што ваков договор овој познат правник Шилегов според датумот на склучување ова е пет месеци пред изборите со кои дојде Шилегов на власт, значи овие тројца бандити му овозможија на Шилегов да тера бизнис со автобусите и не за џабе тој во исто време е унапреден за генерален секретар на паријата. Ова е една Курто-Мурто клацкалка на ниво на паријата бидејќи амаунтот за кој се работи е голем и токму затоа е реакцијата против градоначалничката која се спротивставува на таа клацкална на ниво на Град Скопје.

Овој договор и потпросечен полиацец ги става во затвор ите на сликата маа оваа власт не може да се справи со корупција бидејќи е слуга на ДУИ.

Видовте како помминуваат обвинител кои се спротивставуваат на Курто-Мурто клацкалата. Овој систем во реланоста нема никаква политичка алтернатива, постои само организирана банда која краде на централно и локално ниво, вели Палевски кој додава дека сите криминалци се против тој што го обзнанил криминалот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ЈСП: Нема да дозволиме политичките интриги да…

Од рано изутринава автобусите на ЈСП Скопје…

Јавниот превоз во Скопје функционира нормално, вработените…

Автобусите на Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“ утрово…

(Видео) Африм Муча во живо за Инфомакс:…

Африм Муча, претставник на еден од синдикатите…

(Видео) Овој срам не се пере! ДПМНЕ…

Советот на Град Скопје после денешната сага…

Јанчева: За глава ќе ве скрати Мицкоски…

За глава ќе ве скрати Мицкоски ако…