Во кои земји од Европската унија живеат најсреќни луѓе? Резултатите би можеле да ве изненадат

t

Откриени се најсреќните нации во Европската унија, а резултатите може да ве изненадат ако се земе предвид дека Австрија, Полска и Романија се на врвот на листата, додека Германија е претпоследна.

На последно место е Бугарија. Ова е единствената земја од 27-те анкетирани која имала вкупен резултат од помалку од 6 од 10 за целокупното задоволство од животот во 2022 година.

Секоја година, „Eurostat“, официјалната статистичка агенција на ЕУ, мери колку населението во секоја земја-членка е задоволно од својот живот. Таа скала се движи од 0 – апсолутно незадоволство – до 10 – што значи дека работите не можат да бидат подобри.

Исто така, се поставува прашањето колку испитаните поединци се оптимистични за иднината или, во зависност од случајот, колку се песимисти.

Иако може да се претпостави дека колку е побогата земјата, толку се посреќни луѓето, се чини дека тоа не е така. Додека Германија има една од најсилните економии меѓу 27-те нации, бројките за среќа се неконзистентни. Во 2021 година влегоа со оценка 7,1, додека најновите податоци покажуваат рејтинг од 6,5.

Иако обичните статистики не можат да објаснат зошто луѓето се толку помалку среќни од минатата година, тие укажуваат на растечкото затемнување на колективното германско расположение.

Институтот „Рејнголд“ со седиште во Келн во студија објавена минатата недела откри дека луѓето „преоптоварени со анксиозност“ сочинуваат 20 отсто од населението, а уште 9 отсто се класифицирани како „незаинтересирани и повлечени“.

Што ги прави среќни најсреќните нации?
Ова не е првпат Австрија да биде на врвот на табелата. Тие со нивните нивоа на среќа добија просечна оценка од 8, што не е изненадување. Меѓутоа, во Романија и Полска, две прилично посиромашни земји, задоволството од животот е на повисоко ниво – што сугерира дека повеќе пари не мора да значи повеќе среќа.

Наместо тоа, се чини дека факторите како што се возраста, нивото на образование, семејството и финансиската состојба може да бидат повеќе индикативни за целокупното задоволство во однос на богатството.

Повеќето земји-членки покажаа дека луѓето на возраст меѓу 16 и 29 години покажуваат поголемо задоволство од животот во споредба со оние над 65 години. Спротивен образец е забележан само во Данска, Шведска, Ирска, Холандија, Луксембург и Финска.

Финансиската сигурност се манифестира во податоците до одреден степен, а задоволството од животот се чини дека прилично зависи од нивото на образование на поединецот – што, до одреден степен, ги одразува нивоата на приходи.

Во сите земји-членки, задоволството од животот се зголемило паралелно со нивото на образование. Каде живеете исто така прави разлика – иако овие наоди се многу поподелени.

Хрватска се најде на дното на рангирањето, заземајќи ја 23-та позиција.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Фото) Османи ја започна кампањата од Вила…

Кандидатот за претседател од Европскиот Фронт, Бујар…

Ванковска ветува враќање на достоинството на нацијата

Под мотото „Го враќаме достоинството на нацијата“…

УБИЈЦИТЕ НА МАЛАТА ДАНКА БИЛЕ МОРТУС ПИЈАНИ!…

Убијците на 2-годишната Данка Илиќ биле под…

РОДИТЕЛИТЕ НА ДАНКА ПРЕНЕСЕНИ ВО БОЛНИЦА –…

Брза помош ги пренела таткото и мајката…

„НЕ МОЖАМ ДА ПОВЕРУВАМ, ЦЕЛОСНО СУМ ВО…

Двегодишната Данка Илиќ е убиена соопшти денеска…