Големи загуби за Фајзер откако “Ковид-лековите” ја изгубија популарноста

t

Фајзер во вторникот објави поголема од очекуваната приспособена загуба за третиот квартал бидејќи производителот на лекови забележа обвиненија во голема мера поврзани со борбите за неговиот антивирусен третман Covid Paxlovid и вакцината Covid.

„Фајзер“ соопшти дека забележале наплата од 5,6 милијарди долари за отпис на залихи во третиот квартал поради помала од очекуваната употреба на производите „Ковид“. Од овие отписи, 4,7 милијарди долари се препишуваат на Паксловид и 900 милиони долари се припишуваат на вакцината на компанијата на компанијата.

Фармацевтскиот гигант, исто така, ги повтори приспособените насоки за приходите и приходите за цела година што ги објави пред две недели, што е драстично пониско од неговите првични проекции поради слабеењето на побарувачката за неговите производи „Ковид“. Тој пад на побарувачката, исто така, доведе Фајзер да објави план за намалување на трошоците од 3,5 милијарди долари во исто време.

Тие напори се сметаа за неопходни за да се зајакне расположението на инвеститорите како Фајзер и неговите ривали како Модерна се борат да се справат со брзиот пад на нивните бизниси „Ковид“, кои оваа година преминуваат на комерцијалниот пазар во САД.


Pfizer објави приход во третиот квартал од 13,23 милијарди американски долари, што е пад од 42% во однос на истиот период пред една година, поради падот на продажбата на неговите производи Covid.

Вакцината против Ковид на компанијата оствари продажба од 1,31 милијарди долари, што е пад од 70% во однос на кварталот од минатата година. Според проценките на FactSet, аналитичарите очекуваа дека истрелот ќе донесе продажба од 1,53 милијарди долари.

Паксловид оствари приход од 202 милиони долари, што е пад од 97%. Според проценките на FactSet, аналитичарите очекуваа 613,5 милиони долари продажба на лекот.

Заедно, производите донесоа околу 1,5 милијарди долари приход за кварталот. Тоа се споредува со приближно 12 милијарди долари во продажба во истиот период пред една година.

За третиот квартал, Фајзер забележа нето загуба од 2,38 милијарди долари или 42 центи по акција. Тоа се споредува со нето приходот од 8,61 милијарди долари, или 1,51 долари по акција, во истиот период пред една година.

Без одредени ставки, заработката по акција на компанијата беше 17 центи за кварталот.

Pfizer ги повтори упатствата што ги наведе во октомври: Компанијата очекува продажба во 2023 година од 58 до 61 милијарди долари и приспособена заработка за цела година од 1,45 до 1,65 долари по акција.

Фармацевтскиот гигант, исто така, очекува неговиот антивирусен третман Covid Paxlovid да донесе 1 милијарда долари во продажба оваа година. Во меѓувреме, Pfizer предвидува дека нејзината вакцина против Ковид ќе заработи 11,5 милијарди долари.

Акциите на Фајзер паднаа за околу 40% за годината до затворањето во понеделник, со што пазарната вредност на компанијата е околу 172,5 милијарди долари.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Американската држава Тексас го тужи Фајзер поради…

Фармацевтскиот гигант ја измами јавноста за ефикасноста…

Студија: Карантините за време на Ковид-19 предизвикаа…

Дури и по завршувањето на карантините, забрзаното…

Фајзер отпушта 781 вработен во Њу Џерси

Фајзер ќе отпушти 781 работник во Њу…

Големи загуби за Фајзер откако “Ковид-лековите” ја…

Фајзер во вторникот објави поголема од очекуваната…

855 заразени и пет починати од Ковид-19…

Во Р. Македонија во текот на месец…