Градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски денеска имаше средба со проф. д-р. Рубин Земон

t

Градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски денеска имаше средба со проф. д-р. Рубин Земон, претседател на партијата ПОЕН и поранешен пратеник во парламентот.

На средбата стана збор за актуелната политичка ситуација во државата, особено за позицијата на помалите етничките заедници кои не се споменуваат во Уставот – Црногорците, Хрватите, Египќаните, Торбешите и други. Во разговорите посебно стана збор за барањето на Бугарија за внесување на Бугарите во преамбулата на Уставот.
Двајцата лидери потенцираа дека најдобар модел за развој на државата е граѓанскиот модел.

Рубин Земон, како етнолог истакна дека етнонимот Еѓупци е традиционален на просторите на Македонија кој има континуитет во заедницата на Египќаните.

Претседателот на ПОЕН изрази благодарност до градоначалникот и лидер на ГРОМ што неговата партија како парламентарна партија дава поддршка за внесување на Египќаните во Уставот.

Професорот Земон на градоначалникот Јакимовски му ја подари книгата „Балканскиот етнички феникс“ која е посветена на заедницата на балканските Египќани.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Петмина тинејџери обвинети за тероризам по прободувањето…

Пет тинејџери се обвинети за терористички дела…

ЦУК: Без пожари на отворено, поплавен подвозник,…

Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира…

Украинските мажи нема да можат да вадат…

Украинската влада донесе одлука со која дополнително…

ДИК ГИ КОМПЛЕТИРАШЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОД ВЧЕРАШНИТЕ ИЗБОРИ:…

По скоро целосна обработка на гласачките ливчиња,…

Курсна листа на НБРМ: Колку чини еврото…

Според курсната листа на НБРМ средниот курс…