Град Скопје и годинава ќе дава субвенции зa инвертер клима уреди

t

Град Скопје и годинава ќе дава субвенции зa инвертер клима уреди, соопштуваат од Градот.

Град Скопје и во 2022 година ја продолжува мерката за доделување субвенции на граѓаните за набавка на инвертер клима уреди за загревање.


Советот на Град Скопје на денешната седница ја донесе Програма за субвенционирање на граѓаните за набавка на високоефикасни инвертер клима уреди за затоплување за 2022 година, со која се утврдуваат начинот и условите за спроведување на активностите за субвенционирање и нивното финансирање.


Во наредниот период ќе биде распишан јавниот повик за субвенции на кој ќе можат да аплицираат сите лица кои ги исполнуваат предвидените услови, а ќе можат да аплицираат сите оние што набавиле инвертер клима уреди почнувајќи од 01.01.2022 година. Средствата предвидени за овие субвенции се обезбедени од буџетот на Град Скопје, како и преостанатите средства добиени од Владата во 2020 година.
Согласно со годинешната програма, за оваа намена се предвидени 24 милиони денари, додека на граѓаните ќе им бидат целосно надоместени трошоците за набавка на инвертер клима уред, но не повеќе од 62.000 денари во нето износ.


Овие субвенции се дел од мерките предвидени во Планот за подобрување на квалитетот на воздухот и Акциониот план на Стратегијата за климатски промени на Град Скопје. Согласно со многубројните истражувања за квалитетот на воздухот во Скопје најголемо учество во емисијата на ПМ10 и ПМ2,5 честичките има затоплувањето на домовите кои немаат централно греење. Ова се јавува, пред се, заради нецелосното и несоодветно согорување на огревното дрво, лошиот квалитет на дрвото, начинот на неговото чување и употребата на стари, дотраени и технички неисправни печки. Инвертерите за затоплување се економични, еколошки, не користат фосилни горива, а истовремено постигнуваат затоплување на домовите.


Доколку се направи паралела во трошоците за греење на стан со 60 м2 за една грејна сезона во однос на греење со термо печка, печка на дрва и инвертер клима уред ќе се добијат следните пресметки:

  • Термо печка која троши 10.920 kwh електрична енергија троши околу 76.000 денари годишно;
  • Печка на дрва која троши 12 м3 огревно дрво троши околу 48.000 денари годишно;
  • Инвертер клима уредот на годишно ниво троши само 4.580 kwh електрична енергија, односно само 30.000 денари годишно.
    Според анализата на годишно ниво ќе се заштедат околу 18.000 денари во однос на загревањето со печка на дрва или 46.000 денари во однос на загревањето со термо печка.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Прегазени две лица во Скопје

На 15.12.2023 околу 17.10 часот во СВР…

Поради дефект овој дел од Скопје ќе…

Центарот за управување со кризи (ЦУК) известува,…

Девојка натепала повозрасна жена во Скопје

56-годишна жена завчера пријавила дека во центарот…

Прекинат сообраќајот на автопатот Скопје-Велес поради одрони

АМСМ известува дека автопатот Скопје-Велес од 17…

Раскол во партијата: Тепачка во месен комитет…

Почнаа тепачките за пратенички листи, ама буквално...…