Објавено на:

Град Скопје и Црвен крст промовираа нова услуга за транспорт на стари лица и лица со инвалидитет

t

Град Скопје и Црвен крст промовираа нова услуга за транспорт на стари лица и лица со инвалидитет

Црвениот крст на град Скопје од 15 мај 2022 година ќе започне со услугата превоз на лица со посебно опремени наменски возила, наменета за стари и лица со инвалидитет.

-Со овој проект со наменски возила се врши превоз на лица, кои не се во можност, самостојно да обезбедат превоз за користење на здравствена, социјална, или друга административна услуга, заради старост, болест,неможност или потешкотии при самостојно движење, потреба од придружник односно негувател или личен асистент, врз основа на наод на стручно лице за потребата од користење на услуги во домот, поради здравствената состојба во која се наоѓаат, изјави градоначалничката на Скопје, Данела Арсовска на денешното потпишување на Платформа за унапредување на соработката помеѓу Црвен крст на град Скопје и Градот Скопје во делот на подготвеност и одговор во случај на катастофи.

Сузана Тунева Пауновска, секретар на Црвениот крст на Град Скопје истакна дека ова е нова услуга наменета за стари и инвалидизирани лица и станува збор за посебен транспорт кој ќе им го олесни движењето низ градот без разлика дали корисниците на услугата имаат потреба од лекарски преглед или пак посета на некој административен објект.

-На располагање се две посебно опремени наменски возила, каде се закажува место за превоз најмалку 24 часа пред денот и терминот за извршување на одредена обврска. Едното возило е наменето за лица кои имаат потешкотии во движењето, но сепак можат да бидат во седечка положба, а другото возило е за лица кои мора да се пренесуваат во лежечка положба, при што дневно може да се излезе во пресрет на осум до десет граѓани, истакна Сузана Тунева Пауновска, секретар на Црвениот крст на Град Скопје.

Со почит,

Град Скопје

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Захарова откри на кого Лавров му рече…

Реченицата на министерот за надворешни работи Сергеј…

Лавров: Во Европската унија нема демократија туку…

Во Европската унија нема демократија туку „дисциплина…

Лавров одговора на прашања на Инфомакс! Македонија…

Нема непртијателски држави и народи, туку непријателски…

(Видео) Хаос: Скопје и утрово е блокирано!

Скопје и утрово е блокирано поради Самитот…

Дачиќ на средби со Лавров, Шаленберг, Сијарто…

На маргините на 30. Министерски совет на…