Град Скопје ќе додели средства за сите 10 скопски општини за нови паркови и зеленило

t

Советот на Град Скопје на денешната седница донесе повеќе одлуки за меѓуопштинска соработка со скопските општини.

Со првата одлука, предвидено е Град Скопје да издвои средства за 10те скопски општини за реконструкција и хортикултурно уредување на постојните зелени парковски површини, како и садење нови садници и цвеќе. Од овие средства ќе се реализираат голем број на заеднички проекти со општините со кои ќе зголеми зеленилото во градот Скопје.

Советиците на денешната седница донесоа и две одлуки за воспоставување на меѓуопштинска соработка со општината Кисела Вода, првата за изградба на атмосферска, додека втората за изградба на фекална канализација. Со првата одлука е предвидено целосно финансирање на изградбата на атмосферска канализација по дел од улиците Димо Хаџи Димов и Божидар Аџија – крак 2.

Со втората одлука, Град Скопје ќе ја финансира изградбата на фекалната канализација во населбата Градинар. Општина Кисела Вода во проектот ќе учествува преку финансирање на изработка на Урбанистички и Основен проект за линиски инфраструктурни градби на дел од булеварот Борис Трајковски за фекална канализација во населба Градинар.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

19-годишник силувал малолетно девојче од тетовско

Деветнаесетгодишно момче од селото Крушопек, Скопско е…

Арсовска на годишната средба на европски гимназии…

Денеска се одржа годишната средба на европски…

Екипите на Водовод и канализација спроведоа активности…

Екипите на сектор Водовод во текот на…

Посебен сообраќаен режим поради завршни активности за…

На булeварот „Митрополит Теодосиј Гологанов“, на потегот…

И не им доаѓа паметот: 334 казни…

– Секторот за внатрешни работи Скопје вчера…