Објавено на:

Грција ѝ заби нож во грб на Србија: Бакојани предложи прием на Косово во Советот на Европа

t

Известувачот за прием на Косово во Советот на Европа, Дора Бакојани, денеска на почетокот на седницата на Парламентарното собрание посветена на нејзиниот извештај изјави дека смета дека ова тело треба да испрати препорака до Комитетот на министри за членство на Косово во Советот на Европа.
Бакојани нагласи дека нејзиниот извештај не се занимава со статусот на Косово, бидејќи, како што додаде, доколку тоа од неа беше побарано, таа сигурно немаше да ја преземе функцијата известувач и ќе се согласи со ставот на Грција.

Таа нагласи дека Советот на Европа слави 75-годишнина и дека во тие седум и пол децении работел на заштита на човековите права, демократијата и владеењето на правото низ Европа.

Тие принципи, рече таа, ја воделе во подготовката на извештајот за Косово.

Таа изјави дека за време на нејзината работа од 301 ден, остварила две посети, имала четири различни сесии и десетици состаноци низ Европа и дека „ниту еден камен не бил оставен во подготовката на извештајот“.

„Овој извештај е посветен на човековите права, демократијата и владеењето на правото во регионот. „Од почетокот реков дека тој нема никаква врска со признавањето или непризнавањето на Косово, тоа останува на земјите-членки“, подвлече таа.

Бакојани посочи дека почитуваните правници оцениле дека законите во Косово се во согласност со стандардите на Советот на Европа, дека Косово може да се смета за функционална парламентарна демократија, во која се почитува независноста на судството.

„Адвокатите оценија дека проширувањето на правниот акт на СЕ ќе придонесе за натамошно зајакнување на човековите права на Косово. „Косово е во согласност со правилата за пристап до Советот на Европа“, подвлече таа.

Бакојани посочи дека и покрај влошувањето на ситуацијата во Косово, особено во однос на односите со малцинските заедници, властите се решени да ја променат ситуацијата.

Таа посочи дека во својот извештај подвлече три работи кои треба итно да се спроведат.

Првата е спроведувањето на одлуката на Уставниот суд во врска со имотот на манастирот Високи Дечани, втората е поврзана со експропријација на имотот на малцинските заедници и третата е формирањето на Заедницата на српските општини.

„Иако многумина предупредија дека не може да се очекува напредок по овие точки, ние постигнавме напредок. Со гордост можам да ве информирам дека СЕ успеа да го реши прашањето отворено од 2016 година, а тоа е враќање на имотот на најважниот српски манастир, што претставува голема победа за владеењето на правото и српската заедница“, подвлече таа.

Таа изјави дека за разлика од имотот на манастирот, прашањето за експропријација е процес.

Таа пренесе дека косовските власти се обврзале дека идните прашања за експропријација ќе се спроведуваат во согласност со законите, кои мора да бидат усогласени со Уставот и во согласност со заштитата на имотот на Српската православна црква.

Таа посочи дека доколку Комитетот на министри одлучи да го прими Косово, треба да биде јасно дека секоја експропријација ќе биде предмет на суд.

ЗСО, според неа, е најголемото отворено прашање.

„Од почетокот ставив до знаење дека формирањето на ЗСО го сметам за внатрешно прашање на Косово, бидејќи тоа се однесува само на граѓаните на Косово. Направив напор да го материјализирам ЗСО, но за жал тоа прашање не може да се реши, бидејќи тоа е основата на дијалогот од 2013 година. Охридскиот договор јасно укажува дека сите преговори за формирање на Заедницата мора да се водат во рамките на дијалогот. „ЗСО во моментов е недостижна и Комитетот на министри мора да го земе предвид ова прашање“, објасни таа.

Бакојани посочи дека врз основа на овие фактори, таа смета дека Парламентарното собрание треба да даде препорака до Комитетот на министри за членство на Косово во Советот на Европа.

„Се надевам дека денес ПС СЕ ќе ја нагласи потребата да се доведат уште два милиони луѓе под демократскиот чадор“, рече таа.

Бакојани посочи дека од објавувањето на нејзиниот извештај, таа била изложена на напади, а најагресивните коментари дојдоа од земјите-членки кои не го признаваат Косово.

„Би сакал да бидат искрени, бидејќи не постои предуслов под кој би поддржале позитивен извештај. Нивните критики немаат врска со критериумите за пристапување, туку само со статусот на Косово. Извештајот не се занимава со прашањето за статусот. Ако Комитетот на министри бараше од мене да се изразам во извештајот за статусот, никогаш немаше да ја преземам таа работа и ќе се согласев со ставот на Грција. Но, тоа не е така, и не беше така, и се надевам дека извештајот зборува за мојот интегритет“, рече таа.

За да се одобри предлогот, мора да гласаат две третини од присутните пратеници на ПССЕ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Колумна на Коѕијас: Зошто е важен Договорот…

Договорот од Преспа храбро го отплетка она…

Рама: Косово да прифати сè што се…

Албанскиот премиер Еди Рама во интервју за…

Српскиот патријарх се помоли Господ да му…

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, утрово во…

Потпретседателот на ЕК со поддршка за Грција:…

Потпретседателот на Европската комисија, Маргаритис Схинас за…

Мисијата на Србија во ОН апелира до…

Вршителот на должноста во Постојаната мисија на…