Грчева предлага ново референдумско прашање: Ова Џафери нема да може да го одбие!

t

Претседателката на Глас за Македонија, Солза Грчева, на Фејсбук предлага референдумско прашање кое, според неа, нема да остави простор за Талат Џафери повторно да го толкува Уставот и да ја отфрли иниицјативата.

– Единствено исправно референдумско прашање, кое треба да биде јасно и кусо, без мешање на ЕУ, е:

“Дали сте за раскинување на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Бугарија од 1 август 2017 година?”

Што носи тој Договор, на сите ви е јасно.

Во тој случај Џафери не може слободно да го интерпретира чл. 118 од Уставот. Да не му се даде непотребно простор за проблематизирање на внатрешното и меѓународното право.

Впрочем, во самиот Договор, чл. 13 став 3, е предвидена постапката за негово раскинување!, напиша Грчева на Фејсбук.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ