Објавено на:

Гутереш: Купувате премногу фосилни горива, а тоа ќе ја продолжи војната

t

Многу земји сакаат да го зголемат производството на фосилни горива за да станат помалку зависни од руските резерви. Но Гутереш смета дека таквото размислување е погрешно и дека поголемото производство и снабдување со јаглен само ќе ја интензивира „чумата на војната, загадувањето и климатската катастрофа“.

Тој рече дека обновливата енергија е всушност мировен план на 21 век, пишува Би-Би-Си.

На шестиот австриски самит во Виена, Гутереш ги критикуваше земјите поради нивната зависност од фосилни горива.

„Вашите национални планови за намалување на емисиите на јаглерод едноставно не се доволно добри“, рече тој.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Гутереш: Купувате премногу фосилни горива, а тоа…

Многу земји сакаат да го зголемат производството…