Даниловски со добри вести: До мај земјата може да се прости со короната вирусот

t

И покрај значителното зголемување на бројот на нови случаи со варијантите Омикрон и Флурон кои се комбинација на сезонски грип со корона вирусот, експертите велат дека неговото ширење не треба да предизвика загриженост кај населението. Тоа што оваа варијанта не дава сериозни здравствени компликации, според експертите е причина поради која овој бран да не се чека со паника. Епидемиолог Драган Даниловски вели дека Македонија треба да го следи шведскиот модел, а не целосно да се затвора како што направија многу европски земји.

Професорот Даниловски со оптимизам предвидува дека варијантата Омикрон е кулминација на пандемијата.


Досега во земјава околу 50 лица се заразени со Омикрон и грип – комбинација од сезонски грип и корона. Во наредниот период во Македонија се очекува доминантна варијанта да биде Омикрон.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Чибишев: Бришеме од изолaција кoвид пациенти, децата…

Во серија неколку погрешни и неразбирливи одлуки…

Ќе дојдеме до колективен имунитeт, но тој…

Вирусниот имунолог Лука Чичин-Шаин на телевизијата Н1…

Кардиолошката болница во Охрид демантира: Лекуваме и…

Специјализираната болница за кардиологија Охрид ја демантира…

Србија и Хрватска со највисока cмртнocт oд…

Во текот на минатата година во Хрвстска…

Болниците без персонал: Кардио-васкуларната клиника во Охрид…

Од понеделник Центарот за кардиоваскуларни заболувања во…