Даниловски со добри вести: Најавува кpaј на пандeмиjaта во 2022

t

„Со многу висока веројатност во 2022 година во Македонија би требало да се збогуваме со пандемијата. На 28 ноември предупредив дека додека осознаеме како Омикрон се распространува на терен, излезе дека се стабилизира дека е четирипати позаразен од делта.

Реков да ставиме карантини на границите за да добиеме на време. Прашање на време беше кога и кај нас ќе дојде овој сој. Ме охрабрува тоа што кога ќе се регистрира една појава, таа порано почнала – ние имаме и понатаму опаѓање на инциденцата, има само 347 хоспитализирани. Се укажува на една поволна епидимиолошка слика, но не треба да се опуштаме.

Дојдоа и уште доаѓаат наши луѓе од дијаспората, неверојатно е некој да не го донесе Омикрон дополнително. По сите логики може да се очекува зголемува зголемување на бројката“ – вели Драган Даниловски, универзитетски професор во Студио 10 на ТВ24.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

XBB.1.5: Што се треба да знаете за…

Додека повеќето од нас повеќе би сакале…

ЕУ препорачува вакцинација против Омикрон за ризичните…

Здравствените власти на Европска Унија препорачаа вакцината против Омикрон…

Американската ФДА одобри нова вакцина против Ковид-19,…

Американската Агенција за заштита од заразни болести…

Откриена нова подваријанта на Омикрон во Албанија:…

Албанскиот  Институт за јавно здравје официјално потврди…

Пак јаделе лилјаци? Нова подваријанта на Омикрон…

Во Шангај е регистриран случај на инфекција…