Дачиќ: Безбедносната ситуација во Србија е стабилна

t

Шефот на Бирото за координација на безбедносните служби, Ивица Дачиќ, по седницата на Бирото, на која беше анализирана безбедносната состојба по обидот на демонстрантите насилно да влезат во Стари двор во Белград, изјави дека ситуацијата во Србија е стабилна. и дека државата ќе продолжи да дејствува координирано за заштита на уставниот и правниот поредок.


Најостро го осудивме чинот на насилен упад во институциите, тоа не беа подземни протести, туку обид за насилно преземање на власта, упад во Градското собрание – Стари Двор, рече Дачиќ.
„Се анализираше безбедносната состојба, беше констатирано, секако, дека без оглед на бројните предизвици кои беа присутни деновиве и без разлика што за ова се разговараше недели однапред за најавата за овие насилни активности, кои првенствено се насочени кон насилното освојување на институцијата и нејзиното уривање на уставниот поредок, дека безбедносната состојба во Србија е стабилна, како и дека сите елементи на безбедносниот систем ќе продолжат да работат координирано за заштита на уставниот поредок“, нагласи тој.


Дачиќ истакна дека најостро се осудуваат актите на насилство.


„Беше речено дека не се работи за никакви политички протести или активности, дека се работи за обид за насилен пристап до институциите како што е Градското собрание на Белград, дека затоа станува збор за обид за насилно уривање на уставниот поредок на Србија. ” тој рече.

Дачиќ изјави дека реакцијата на државните органи за време на вчерашните нереди пред зградата на Градското собрание била воздржана и ги повика властите да ги казнат оние кои учествувале во нередите на начин утврден со закон.
Едно е дали ќе ја освоите власта на избори, а друго прашање е дали ќе ја освоите власта на улица, односно со насилно влегување во владините институции“, изјави Дачиќ по седницата на Бирото за координација. Услуги за безбедност.
Тој додаде дека државата нема да дозволи никакво насилство, особено врз државните институции и овластените лица кои ја претставуваат државата, бидејќи се работи за тешки кривични дела.
Дачиќ додаде дека реакцијата на државните органи била многу воздржана.
„Насилството беше употребено токму од претставниците на таа коалиција која се нарече Да за Србија против насилството. Во таа насока беше дадена целосна поддршка на сите државни органи кои учествуваа во одбраната на уставниот поредок и беше дадена јасна порака дека Надлежните државни органи треба да се држат до законот“, рече Дачиќ и повика сите кои учествувале во насилството да бидат санкционирани на начин утврден со закон.
Дачиќ истакна дека поединци сега се обидуваат да се ослободат од одговорност со наведување на наводни „вметнати елементи“ за кои тврдат дека извршиле насилни дејствија.


„Државата ги поддржува сите надлежни органи за заштита на уставниот поредок и ги поддржува сите напори за санкционирање на сите кои употребиле насилство, очекувајќи дека Министерството за внатрешни работи и обвинителството ќе постапат согласно законот“, рече Дачиќ. „Беше речено дека не се работи за никакви политички протести или активности, дека се работи за обид за насилен пристап до институциите како што е Градското собрание на Белград, дека затоа станува збор за обид за насилно уривање на уставниот поредок на Србија. ” тој рече.
Денеска се одржа седница на Бирото, Бирото за координација на работата на Службата за безбедност, на која, како што изјави Дачич, покрај членовите на Бирото, и покрај него, шефовите на безбедносните служби , односно Безбедносно-информативната агенција, Воено-разузнавачката агенција и Воено-безбедносната агенција, присуствуваа и министрите за внатрешни работи Братислава Гашиќ, министерот за одбрана Милош Вучевиќ, министерката за правда Маја Поповиќ и претставници на обвинителството предводени од Загорка Доловац.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Се пребаруваат гробиштата во Злот: Еве каде…

Додека цела Србија се прашува каде е…

Вучиќ најави нови инвестиции од француски компании…

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска изјави…

Осомничените за убиството на Данка не покажале…

„Навистина ми е неразбирлива таа ладнокрвност при…

Вучиќ од Париз: Стекнувањето на „рафали“ би…

Започнавме со важни средби за нашата земја,…

Вучиќ денес на средба со Макрон: 14…

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска во…