Денеска е Спомен од појавувањето на чесниот крст во Ерусалим

t

Денес се празнува споменот за појавата на чесниот крст во девет часот наутро над Голгота.

Чесниот крст се појави на небото и се простираше се до Маслиновата гора, во времето на партијархот Кирил и во времето на царот Констанс кој беше наклонет кон аријанската ерес.

Со ова чудесно појавување на крстот кое се случи на денешен датум во 357 година, се покажа дека христијанската вера не е во светските мудрувања, туку во силата божја покажана преку чудата и неброените знаци.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Денеска се празнува Светата великомаченичка Варвара

Таткото на оваа славна Христова следбеничка, којашто…

Денеска се празнува Светиот пророк Софониј

Родум од гората Саварат, од племето Симеоново.…

Денеска се празнува Преподобен Алипиј Столпник

Роден е во Адријанопол, пафлагониски град. Од…

Денеска се празнуваат Светите апостоли Архип, Филимон…

Архип беше еден од Седумдесетте. Апостолот Павле…

Денеска се празнува Преподобен Григориј Декаполит

Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј…