Денеска се празнува Светиот апостол Симон Зилот

t

Еден од дванаесетте (големи) апостоли. Беше родум од Кана Галилејска. На свадба му дојде Господ Исус со мајка му и со учениците. Кога снема вино, Господ претвори вода во вино. Кога го виде ова, младоженецот ги остави домот, родителите и невестата, па тргна по Христа. Зилот значи Ревнител. А Симон е наречен ревнител заради неговата голема и огнена ревност кон Спасителот и кон Неговото Евангелие. Кога Го прими Светиот Дух, Симон отиде да го проповеда Евангелието во Мавританија во Африка. Откако успеа мнозина да ги обрати во верата Христова, беше мачен и најпосле распнат на крст како неговиот Господ, Којшто му приготви венец на слава во бесмртното царство.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Денеска се празнува Преподобен Висарион

Роден и воспитан во Египет. Рано се…

Денеска се празнува Светиот свештеномаченик Еразмо Охридски

Овој светител беше родум од Антиохија и…

Денеска се празнува Светиот маченик Јустин Философ

Роден од родители грци во самарјанскиот град…

Денеска се празнува Светата маченичка Теодосија Тирска

Во времето на царот Максимијан, во Кесарија…

Денеска се празнува Свети Варлаам Охридски

Сведоштвата за овој архијереј и Христов маченик…