Денеска се празнува Свети Григориј Двоеслов, папа Римски

t

Син на сенаторот Гордијан. И самиот потоа беше сенатор и началник на градот Рим. Но, штом се упокои татко му, тој се оддаде на духовен живот. Од своето големо богатство изгради шест манастири во Сицилија, а седмиот во Рим, во чест на апостолот Андреј. Во тој манастир и самиот прими потстриг. По смртта на папата Пелагиј го избраа за папа. Тој бегаше од таа чест и власт и се криеше по зафрлени места по горите, но Господ го поткажа на оние што го бараа со тоа што на местото каде што се криеше се јави огнен столб од земјата до небото. Беше необично милосрден. Сите свои приходи ги употребуваше за засолништа за бедните и за гостопримство. Често ги канеше бедните и им служеше на трпеза. Се занимаваше и со пишување корисни книги. Двоеслов или собеседник се нарекува затоа што напиша книга со таков наслов, а во неа ги изложи добродетелите и чудотворствата на италијанските светители. Го состави и чинот на Литургијата на претходноосветени Дарови (Преждеосвештената Литургија), којашто се служи во средите и петоците на Чесниот Пост. Кога свети Григориј седеше и пишуваше, неговиот архиѓакон Петар гледаше како над неговата глава лета некаков гулаб. Се упокои во Господ во 604 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Денеска се празнува Светиот пророк Исаија

Денеска се празнува Светиот пророк Исаија Овој…

Денеска се празнува Чудото на светиот апoстол…

Денеска се празнува Чудото на светиот апoстол…

Денеска се празнува Спомен на јавувањето на…

Во времето на царот Констанс, синот на…

Денеска се празнува Светата маченичка Пелагија Тарсиска

Родена е во градот Тарс, од родители…

Денес е мал Велигден: На една недела…

Во недела е Томина Недела или Нова…