Денеска се празнува Чудото на светиот апoстол и евангелист Јован

t

Денеска се празнува Чудото на светиот апoстол и евангелист Јован

Споменот на овој голем апостол и евангелист се празнува на 26 септември. А на 8 мај се споменува чудото пројавено на неговиот гроб. Имено, кога Јован имаше повеќе од сто години, зеде седуммина од своите ученици, излезе од Ефес и им нареди на учениците да му ископаат гроб во вид на крст. Потоа старецот слезе жив во гробот и беше погребан. Кога подоцна верните го отворија Јовановиот гроб, не го најдоа телото во гробот. А на 8 мај секоја година се креваше некоја прашина од неговиот гроб од која се исцелуваа болни од разни болести.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Денеска се празнува Преподобен Висарион

Роден и воспитан во Египет. Рано се…

На денешен ден во 1986 година загина…

На денешен ден, 15 јуни, во 1986…

Денеска се празнува Светиот свештеномаченик Еразмо Охридски

Овој светител беше родум од Антиохија и…

Денеска се празнува Светиот маченик Јустин Философ

Роден од родители грци во самарјанскиот град…

Денеска се празнува Светата маченичка Теодосија Тирска

Во времето на царот Максимијан, во Кесарија…