Објавено на:

Ексклузивно писмо: Франција, Италија и Германија го подбраа Косово – Нема ЕУ без Заедница на српски општини?!

t

Чекорите што ги презеде Косово не ги исполнуваат очекувањата на меѓународната заедница, затоа не претставуваат конкретни чекори кон формирање на Заедница на општини со српско мнозинство, според нацртот предложен од Мирослав Лајчак, се наведува во писмото што Франција, Италија и Германија го испратија до премиерот на Косово, Албин Курти на 15 мај, објави ексклузивно „Албаниан пост“.

„Ви благодариме за вашето писмо во врска со апликацијата на Косово до Советот на Европа и За едницата на општини со српско мнозинство“, се вели првично во писмото.

„За жал, чекорите што ги предлагате не се однесуваат на итната потреба од конкретни чекори кон формирање на Заедница на општини со српско мнозинство и ризикуваат дополнително да го поткопаат дијалогот олеснет од Европската унија“, се наведува во писмото.

„Прво, нацрт-статутот што го презентираше специјалниот претставник, Мирослав Лајчак, не е „џентлменски предлог“. Тоа е солиден модел, внимателно изработен со помош на европски правници и експерти, врз основа на постоечките најдобри практики“.

„Разгледајте ги сите ваши црвени линии, вклучително и Уставниот суд и законската рамка. Како таква, ја има нашата целосна поддршка. Уште еднаш да нагласиме, не сакаме нефункционално Косово. Здружението во никој случај не е споредливо со Република Српска“, продолжува во писмото.

„Второ, поднесувањето на овој нацрт до експертите на Советот на Европа не би претставувало неопходен одлучувачки чекор бидејќи нивното мислење нема да биде правно обврзувачко. Тоа може да се постигне само со испраќање до Уставниот суд на Косово, за да биде прифатливо пред Судот“, се продолжува во писмото, додавајќи дека „како што е појаснето со Брисел, нема правни пречки во Дијалогот олеснет од ЕУ- еве да го преземете овој чекор“.

„Трето, вашиот предлог за подготовка на нов нацрт во консултација со актуелните градоначалници или заменици на општините не е ниту соодветен ниту применлив поради актуелните околности во овие општини. Премиере, да бидеме на чисто: Постои реален ризик дека без одлучувачки напредок во Заедницата на српски општини, апликацијата на Косово до Советот на Европа нема да добие доволна поддршка од земјите-членки. Сегашното движење напред по линиите предложени од КВИНТ ќе ја покаже вашата посветеност на правата на малцинствата, а со тоа ќе ја зајакне позицијата на Косово и повторно ќе го поттикне Дијалогот олеснет од ЕУ“, јасно се наведува во писмото.

„Ова е единствениот начин да се обезбеди успех на вашата апликација. Вашите постапки и одлуки во овој критичен момент ќе бидат одлучувачки за аспирациите на Косово за членство во Советот на Европа. Топката е во вашиот терен. Искрено веруваме во вашето водство“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Коалициониот партнер на ВМРО-ДПМНЕ ја нарекува…

Коалициониот партнер на мандатарот Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ…

Борел предложил да се укинат санкциите за…

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика…

Машала: ЕУ ќе даде 500 милиони евра…

Европската комисија го усвои Предлог-буџетот на ЕУ…

„Европа повторно голема“ е слоганот на Унгарија…

„MAKE Europe Great Again“ односно „Да ја…

Германската МВР Фезер предупреди за зголемување на…

Германската министерка за внатрешни работи Ненси Фезер…