ЕУ повторно во должничка криза?

t

Долговите во земјите-членки на ЕУ се превисоки, а министрите за финансии се уште немаат рецепт за нивно намалување. Колку се големи ризиците и што може да се направи? Дали ЕУ повторно ќе влезе во должничка криза? Според статистичката агенција Еуростат, долгот на земјите во еврозоната изнесувал 91,4 отсто од економското производство во 2022.

Во споредба со 2021 година, ова е намалување на долгот за четири процентни поени.Високо задолжените земји следната година ќе мора повторно да станат сериозни и да започнат со намалување на долгот, препорачува Европскиот фискален комитет, независно советодавно тело на Европската комисија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Бугарија е најнесреќната нација во ЕУ

Истражувањето покажа дека задоволството од животот е…

Шпанија издаде предупредување за финансирањето од ЕУ…

Финансиските ресурси на ЕУ за поддршка на…

Украинскиот парламент го одобри клучниот закон за…

Пратеникот Јарослав Железниак на Телеграм објави дека…

Орбан: ЕУ не треба да почне преговори…

Унгарскиот премиер Виктор Орбан изјави дека Брисел…

Орбан: Ќе стоиме со Србија ако ЕУ…

Унгарскиот премиер Виктор Орбан денеска изјави дека…