Законот за нефер трговски практики да важи за сите производи, а не само за храната

t

Дел од трговците и добавувачите сметаат дека Законот за нефер трговски практики треба да се прошири односно наместо само за храната, новото законско решение да се однесува за сите производи на пазарот.

Законот во формата во која е усвоен не е целосен велат тие, но е добра основа за во иднина уште подобро да се регулира системот на широка потрошувача кој пак директно влијае на животниот стандард, на инфлацијата, сивата економија и другите економски текови.

Дека клучната улога во имплементацијата на законот за нефер трговски практики ќе биде во рацете на Комисијата за заштита на конкуренцијата, согласни се и од Организацијата за заштита на потрошувачите, но посочуваат на два проблема, прво дека комисијата не е доволно екипирана да дејствува во случаи на примена на нефер трговски практики и второ можноста од неконтролиран раст на цените поради одложената примена на законот за шест месеци.

Министерот за економија Бектеши пред неколку дена најави дека во случај да дојде до драстично зголемување на цените, ќе се посегне по мерки и решенија кои ќе бидат во насока на заштита на стандардот на граѓаните, но изрази увереност дека сите актери на пазарот а особено големите синџири на маркети, ќе манифестираат општествена одговорност.

Во следните 10-тина дена се очекуваат на листата од 2500 прехрамбени производи кои нема да имаат маржа поголема од 10 % свои предлози и сугестии да достават стопанските комори.Врз основа на оваа листа, треба да се усогласат договорите помеѓу добавувачите и трговците што потоа според уверувањето на Владата ќе доведе до намалување на цените на домашниот пазар.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Поскапува мазутот, останатите цени на горивата остануваат…

Малопродажните цени на бензините, дизелот и на…

(Видео) Претседателката ќе чека новата влада да…

Сиљановска ќе почека да се формира новата…

Ова се новите цени на горивата од…

Регулаторната комисија за енергетика донесе одлука за…

ДУИ му помогна на Мицкоски за двотретинско…

Со 88 гласа “за” пред 3 часот…

Американската амбасада ќе ги подобрува односите помеѓу…

Аташето за култура и образовани на САД…