Започна чистењето на депонија спроти Клиничкиот центар „Мајка Тереза“

t

Инспекторатот на Град Скопје заедно со инспекторите од Општина Центар започнаа координирана акција за расчистување на голема депонија на приватен имот, лоцирана на улица Мајка Тереза, спроти Клиничкиот центар.

Станува збор за депонија која е распространета на две парцели и е создавана со децении, а на самата локација има и повеќе диво населени лица-собирачи на отпад. Ваквите диви населби претставуваат потенцијална опасност за загадување на животната средина и здравјето на граѓаните.

На сопствениците на парцелите им е издаден налог за целосно расчистување на депониите од нивните имоти, а доколку не постапат по налогот во утврдениот рок, имотите ќе се исчистат од јавните комунални претпријатија на трошок на сопствениците.

За решавањето со проблемот со лицата кои престојуваат дивата населба, е појава која е присутна повеќе децении и во наредниот период ќе се преземат мерки за нивно институционални згрижување.

Чистењето на сите диви депонии во Скопје е приоритет, со цел превенција од загадување на воздухот, почвата и водите и заштита на здравјето на граѓаните.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Чудна светлина се појави над Белгород…

Над Белогорд се појави чудна светлина. На…

Белата куќа потврди: Бајден планира да се…

Белата куќа ја потврди намерата на американскиот…

Албански државјанин избоден во Кичево!

Вчера во 23.07 часот во ОВР Кичево…

Словенија дозволи склучување на истополови бракови и…

Словенечкиот парламент на денешната седница го усвои…