За првпат робот изврши лапароскопска операција без човечка помош

t

Роботот, дизајниран од тим истражувачи од Универзитетот Џон Хопкинс, изврши лапароскопска операција на свинско меко ткиво без никаква човечка интервенција, што е значаен чекор кон целосно автоматизирана хируршка процедура.

Американските истражувачи ја објавија веста дека роботот целосно сам извршил лапароскопска операција на меките ткива на свињи, без никаква човечка помош.

Згора на тоа, додаваат тие, роботот хирург дал „значително подобар“ резултат од луѓето, пренесува Гардијан. Автономниот робот со паметни ткива (Ѕвезда) изврши лапароскопска операција за поврзување на двата краја на цревата кај четири свињи. Според написот објавен во Science Robotics, роботот се истакнал во процедура која бара високо ниво на прецизност и голем број повторувачки движења.

Аксел Кригер од Универзитетот Џон Хопкинс изјави дека ова е прв пат робот да изврши лапароскопска операција без човечка помош.

„Нашите наоди покажуваат дека можеме да автоматизираме една од најсложените и најнежните задачи во операцијата, повторно поврзување на двата краја на цревата“, вели Кригер. Стар ја направи процедурата на четири животни и даде значително подобри резултати од луѓето кои ја направија истата операција.

Поврзувањето на двата краја на цревата е предизвикувачка процедура во гастроинтестиналната хирургија, која бара од хирургот да направи конци со висока прецизност и конзистентност. Дури и мало треперење на рацете или погрешно шиење може да доведе до истекување што може да предизвика фатални компликации за пациентот.

Кригер, асистент професор на Универзитетот Џон Хопкинс, помогна да се создаде робот дизајниран специјално за шиење на меките ткива. Ова е подобрена верзија на моделот од 2016 година, која може да шие и меки ткива, но резот за пристап до цревата мораше да биде многу поголем и роботот мораше да добие повеќе насоки од луѓето.

Експертите велат дека новите функции овозможуваат подобрена хируршка прецизност, вклучувајќи специјализирани алатки за шиење и системи за сликање кои обезбедуваат попрецизна визуелизација на хируршкото поле.

На роботите им е тешко да извршат операција на меките ткива бидејќи оваа процедура може да биде многу непредвидлива, што бара од хирургот брзо да се прилагоди на неочекувани пречки. Во трудот е претставен нов контролен систем кој може да ја прилагоди хируршката процедура во реално време, исто како што би направил човекот.

„Роботската анастомоза (хируршко спојување на две структури) е еден од начините да се осигура дека хируршките задачи кои бараат голема прецизност и повторување се изведуваат со поголема точност и прецизност кај секој пациент, без оглед на вештината на хирургот“, рече Алекс Кригер.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Кинезите развија супериорна технологија, лансираа ракета на…

Ракетата ZK-2 I3, развиена од кинеската приватна…

Апел за помош: Потребни се 19.000 евра…

Пред околу две години малиот Тео замина…

Успешно вградено вештачко срце на Дејан, кај…

На Дејан Христовски, млад пациент во 40-тите…

Робот здроби работник во фабрика во Јужна…

Робот во Јужна Кореја згмечил човек до…