За 100% зголемени платите во АРМ и МВР: Ковачевски се пофали со економските достинувања

t

Претседателот на Владата на Република Македонија, Димитар Ковачевски, на седницата за пратенички прашања во Собранието посочи дека денес минималната плата, просечната плата и пензиите, но и платите во клучните сектори во државата се покачени како никогаш досега. И тоа во услови кога инфлацијата е спуштена од 19 на 3 проценти, на ниво како пред кризата.

„Во тешка година за целиот свет, поради наследените последици од пандемијата и војната на европскиот континент, кога целиот свет се справува со економско-енергетска криза, успеавме да ја заштитиме егзистенцијата на граѓаните и компаниите, да се сочуваат – и дури да се отворат нови работни места, да растат платите и пензиите, да помогнеме на сите, на кои што им е најпотребно. Од оваа гледна точка, Владата што ја предводам го направи потребното, со навремени решенија, кога беше и е потребно – и со системски решенија, со коишто го осигуравме растот на платите и пензиите. Никогаш повеќе растот на минималната плата и на пензиите да не зависи од предизборни калкулации и манипулации како што беше тоа во минатото туку да зависат од законски решенија и методологии кои што се за долг временски период“, порача Ковачевски.

Најголемото покачување на платите во образованието, како што рече, за 18 проценти, се случи токму во 2022 и 2023 година.
Тој додаде дека платите во образованието, од 2016 година до 2023 година, во просек се зголемени за 40 до 50 проценти.

„Наставник во основно образование, во 2016 година имал нето плата од 20.300 денари. Во 2023 година добива 30.000 денари, односно зголемувањето е за 44 проценти – нето плата. Професор во средно образование во 2016 година добивал 21.500 денари. Денес, нето платата е зголемена за 42 процента, односно изнесува 31.000 денари. Во високото образование, професорите добиле зголемување на нето платата за речиси 50 проценти. Во 2016 година имале нето плата од 34.000 денари. Сега нето платата на професор во високо образование е 56.000 денари, посочи премиерот.

Тој направи споредба и со платите во Армијата и во МВР, денес, во однос на износите во време на претходната влада.

„Во МВР, односно во полицијата, во периодот од 2017 до 2023 година, платите се зголемени за 35 проценти. А, се исплатени 6 бонус плати за одработени прекувремени работни часови. Односно во овој ресор има: 5 покачувања на плата за сите вработени во МВР, 4 дополнителни покачувања за одредени категории работни места, 6 исплатени бонус плати. Во 2022 година, до 01.09.2022 година, со донесената Одлука на Влада за усогласување/зголемување на платите на вработените во Министерството за внатрешни работи, спроведено е зголемување на платите за 5%, во септември 2022, започнувајќи со исплата на септемвриска плата. Во 2023 година, со Одлука на Влада започнувајќи од 01.03.2023 година, извршено е линеарно зголемување на платите на вработените, во бруто износ од 3.000,00 ден, со исплата на платата за месец март“, нагласи премиерот.

„Во Одбраната, професионален војник во 2010 година примал 19.000 денари плата. Во 2016 година примал 22.000 денари. Од 2018 година почнува покачувањето на платите. Во 2022 година месечните приходи на војниците драстично се зголемуваат, особено со законското решение на исплата на месечна станарина за сите – и изнесуваат над 36.000 денари! Од 2023 година, професионален војник добива уште поголем месечен приход, вкупно 46.000 денари, односно плата од 35.000 денари, плус скоро 11.000 денари за станарина. Офицер (полковник) – во 2016 година имал 43.700. Од 2023 има вкупен месечен приход од 75.842 денари, односно – околу 65.000 денари плата и скоро 11.000 денари станарина. Подофицер (наредник), во 2016 година имал 27.000 денари плата. А од 2023 година има вкупен месечен приход од 53.000 денари. Платите на НАТО единицата во 2023 се скоро 54.000 денари за професионален војник, околу 58.000 денари за подофицер (наредник) и околу 84.000 денари за офицер (полковник)“, рече премиерот.

„Ова значи Влада којашто е одговорна и ова значат плати на држава членка на НАТО Алијансата. Над 100 проценти зголемени месечни приходи на припадниците на Армијата“, оцени премиерот Ковачевски и соопшти и за направените покачувања во секторот Здравство.

„Вложивме и во достоинството на лекарите и медицинскиот персонал. Основната плата на лекарите специјалисти ја зголемивме за 40 проценти, на медицинските сестри помеѓу 20 и 23 проценти, на општите лекари за 25 проценти, на здравствени соработници за 15 проценти. Платите на лекарите специјалисти некаде се дуплирани. Го корегиравме коефициентот за дежурства. Со тоа дежурствата се повисоки до 160% од тоа што беа во 2016 година. Оваа година во октомври е потпишана Спогодбата со здравствениот синдикат за ново зголемување на платите на здравствените работници“, додаде премиерот Ковачевски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО) Како изгледа филмски грабеж на…

Филмски грабеж се случи вчера во маркет…

Две лица се приведени за вчерашниот обид…

Две лица се приведени под сомнение за…

МВР на трето место во годишниот извештај…

МВР за 2023 е прва владина институција…

МВР: Во пукањето во Арачиново не е…

Во пукањето во Арачиново не е повреден…