Илија Димовски со цитат од Крсте Петков Мисирков: До кога едни Македонци ќе бараат покровителство во Бугари, други кај Срби, трети кај Грци

t

“…А до кога, iедни македонци се кажуаат патриархисти, друзи екзархисти; едни бугари, друзи срби, треки грци и бараат покроителство у различни балканцки држаи, даваiк’и им со тоа прао да се бркаат во македонцките работи, до тогаi не можит да се мислит за обшчо востааiн’е; до тогаi ке бидит само частично: со бугарцки, србцки, или грцки, но никако не, со чисто македонцки характер…”

На денешен ден во 1903 година во Софија издадена е “За македонцките работи” од Крсте Петков Мисирков, родум од Постол (денес, Пела)…


Оваа книга е Уставот на распаднатата татковина…

Кога ќе ја научиме, почитуваме и применуваме ќе ја биде пак Македонија, пишува на Фејсбук екс пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео)Средба Ковачевски-Петков во “искрена и отворена” атмосфера

"Премиерот Димитар Ковачевски и премиерот Кирил Петков…

(Видео) Идентитетот бетон: Му се лизна „Македонка“…

Во интервју за Сител бугарскиот премиер Кирил…

Димитров пак pacпали: Безобpaзно е што владата…

Обидот на Владата е дрско потценување на…

Што ќе работат работните групи помеѓу Бугарија…

Работни групи во областите инфраструктурата, економијата, трговијата,…

(Видео) Се огласи Груевски за постата на…

Како тоа новиот премиер на Бугарија Кирил…