Им текна: Нема веќе смрзнати цени, ќе се смрзнуваат профитните маржи

t

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска пред медиумите рече дека од 1 март повеќе нема да има замрзнати цени, но ќе има одмрзнување на производните маржи на странските производи увезени во трговијата. Главно ова ќе бидат основни прехранбени производи.

– Ќе се оди со дефинирање на одредени профитни маржи и во трговијата на мало и на големо за производите кои се увезуваат во Македонија. Нашата забелешка е дека кај производите што не ги произведуваме, односно ги увезуваме, има поголемо зголемување на цените и според тоа ќе се оди најверојатно со опцијата на маржите, рече Бектеши како одговор на новинарско прашање.

Од претходно, министерот најави дека маржата ќе може да се фиксира така што ќе се следат фактурите на трговците доставени при увоз до Царинската управа и ќе се следи ланецот на набавка до самите маркети, а таа нема да може да биде поголема од 5 отсто.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Советничките на Азески ќе ги олеснуваат преговорите…

Претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко…

РКЕ утре ќе носи одлука за нови…

Регулаторната комисија за енергетика утре ќе одлучува…

Катастрофална прогноза од директорката на ММФ: Глобалната…

Среднорочните изгледи за глобалната економија најверојатно ќе…

Добра вест: Следната недела дополнително ќе се…

Производителите на брашно во државата следната недела…

Во понеделник ќе се одлучува за замрзнување…

Задутре ќе се одлучува дали ќе се…