Објавено на:

Инфлацијата во Унгарија: Денес со прва двоцифрена бројка во последните 20 години

t

Инфлацијата во Унграија денес се покачи на 10.7 отство, што претставува прва двоцифрена бројка во последните 20 години.

Покрај синџирот на ценовни ограничувања на премиерот на Унгарија, Виктор Орган, резултатите не се совпаднале со неговите идеи.

Годишната инфлација во мај, од 9.5 отсто во април, беше најбрзиот раст од 2001 година, при што голем број на артиклите на широката потрошувачка се зголемија за околу 10 отсто на годишно ниво.

Унгарската централна банка (МНБ) од минатата година ја зголеми каматната стапка за околу пет процентни поени за борба против инфлацијата и да го стабилизира форинтот.

Владата на Орбан ги одреди цените на бензинот и дизелот на 480 форинти(1.32 долари) за литар од ноември. На почетокот беа фиксирани цените и на неколку основни прехранбени производи како брашното, шеќерот и маслото за јадење.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Се чека уште Турција да пресече: Унгарскиот…

Унгарскиот парламент на состанокот во понеделникот гласаше…

Унгарија го блокираше барањето на земјите-членки на…

Унгарија го блокираше заедничкото барање на земјите-членки…

Повторно контра сите во ЕУ: Унгарија нема…

Унгарија не сака да испраќа муниција во…

Џабе се залета: Никој не му кажал…

Новиот министер за правда Лога веднаш на…

Орбан ја продаде куќата? Сака да остане…

Унгарскиот премиер Виктор Орбан изјави дека Унгарија…