Инфомакс повторно во право: Обединетите Нации предупредуваа – Следува глад во светот!

t

Конфликтот во Украина може да доведе до поскапување на храната и глад во светот, изјави портпаролот на Светската програма за храна при Обединетите нации, Томсон Пири.


„Црноморскиот басен, познат како житница на Европа, е еден од најважните региони за производство на жито и земјоделски производи. На Украина и Русија отпаѓаат 30 отсто од светскиот извоз на пченица, 20 отсто од светскиот извоз на пченка и 76 отсто од сончогледот.

„Затоа, секој прекин во производството или испораките може да доведе до зголемување на цените, што ќе влијае на милиони луѓе кои веќе се погодени од високата инфлација во нивните земји“, рече тој.

Претходно, во неколку наврати редакцијата на Инфомакс предупредуваше дека светот ќе се соочи со глад поради кризата не само во Украина, туку и ситуацијата во останатиот дел од светот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Моментално во светот гладуваат 345 милиони луѓе!

Бројот на луѓе кои се соочуваат со…

Милиони луѓе ќе останат без основни потреби,…

Дали ни доаѓа глобална рецесија? Расте стравот…

Предупредување од ОН: Украинската криза ќе предизвика…

Се предвидува дека бројот на луѓе во…

Речиси четвртина од светот ќе гладува доколку…

„Речиси четвртина од светот“ може да гладува…

ПОРАЗИТЕЛНО: Најмалку 1900 деца помали од пет…

Најмалку 1.900 деца помлади од пет години…