Објавено на:

Исчезнуваат ли грците? Популациски пад во Грција: Втор најнаселен регион е Егејска Македонија

t

Населението на Грција се проценува дека е намалено за 39.933 луѓе во 2020 година во споредба со претходната година, според податоците објавени од Грчката статистичка управа (ЕЛСТАТ) минатата недела.

Населението на Грција на 1 јануари 2021 година се проценува на 10.678.632 луѓе, составено од 5.196.048 мажи (48,7%) и 5.482.584 жени (51,3%), што претставува пад од 0,37% во однос на населението на 1-ви јануари 2020 што изнесува 20. 10.718.565 лица.

ЕЛСТАТ соопшти дека ова е резултат на „природното намалување на населението“, кое изнесува 45.902 лица (84.767 раѓања наспроти 130.669 смртни случаи на обични жители на грчка територија) и нето миграцијата, проценета на 6.384 лица.

Лицата на возраст од 0-14 години сочинуваат 14,1% од вкупното население, оние на возраст од 15-64 години претставуваат 63,3% и лицата на возраст од 65 години и над 22,6%. Децата и адолесцентите на возраст од 0 до 19 години се проценети на 2.059.036, додека 13.451 лице кои живеат во земјава се постари од 100 години.

Најголема популациона група во земјата, koja се проценува на секои четири години, се оние на возраст од 50 до 54 години, при што 807.051 граѓанин спаѓаат во оваа возрасна група.

Во истиот период, нето миграцијата се проценува на 6.384 лица што одговара на разликата меѓу 84.221 имигранти и 77.837 емигранти. Во 2019 година нето миграцијата беше проценета на 34.439
лица (129.459 имигранти и 95.020 емигранти). Податоците за имиграција ги вклучуваат и лицата кои живеат во земјата на 1 јануари 2021 година поради бегалската криза.

Очекувано, најголем процент од населението, 35%, живее во Атика, додека втор најнаселен регион, со многу помал процент, е Централна Македонија со 17,4%. Уште 6,6% од населението живее во Тесалија, 6,1% во Западна Грција и 6% на Крит. Следат Источна Македонија и Тракија со 5,6%, Пелопонез со 5,3%, Централна Грција со 5,2%, Јужен Егеј со 3,3%, Епир со 3,1%, Западна Македонија со 2,5%, Западен Егеј со 2,1% и Јонско Острови со 1,9%.

Извештајот се заснова на ревидираните проценки на населението на Грција за периодот 1991-2014 година, во согласност со резултатите од пописот од 2011 година, виталните статистички годишни податоци за 2020 година и проценките за миграциските текови во текот на 2020 година. ЕЛСТАТ појасни дека овие податоци се не врз основа на тековниот Попис на населението и домувањето од 2021 година, туку на последниот спроведен во 2011 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Грчкиот премиер збесна откако Велика Британија ненадејно…

Атина изрази „навреденост“ од премиерот Риши Сунак…

Грците го прекинаа транспортот на руската нафта…

Група големи грчки бродски компании ги суспендираа…

Потона товарен брод со 14 членови на…

Товарен брод со 14 членови на екипажот…

Девет актуелни пратеници од СИРИЗА ја напуштија…

Групата од СИРИЗА предводена од кандидатката за…

„Славика либрис“ ја објави книгата „Нов живот.…

Издавачката куќа „Славика либрис“ од Скопје ја…