И после три години откако почна, сè  уште не може да се одреди точниот број на починати од Ковид-19

t

Точниот број на смртни случаи од ковид-19 на глобално ниво останува тешко да се одреди, три години по откривањето на првиот случај, иако експертите се согласуваат дека бројот на смртни случаи е далеку поголем од официјално пријавениот.

Јазот помеѓу официјалните и реалните бројки би можел да биде уште поголем следната година, при што моделирањето предвидува повеќе од еден милион смртни случаи по кинеската нулта-ковид политика, која неодамна го заостри начинот на броење на смртните случаи.

Според Светската здравствена организација (СЗО) има повеќе од 6,65 милиони официјално пријавени смртни случаи од ковид откако вирусот првпат беше идентификуван во Кина во декември 2019 година.

Сепак, земјите различно ги бројат смртните случаи од Ковид и методите се сменија за време на пандемијата. Припишувањето смртни случаи на Ковид може да биде многу тешка задача, рече Антоан Флахолт, директор на Институтот за глобално здравје на Универзитетот во Женева.

Смртта на пациент во болница во развиена земја на кој веќе му е дијагностициран ковид може да биде едноставна, но тоа често не е случај и лекарите обично немаат многу информации за да ги водат, изјави Флахолт за АФП. Наместо тоа, истражувачите се обидоа да го споредат вкупниот број на смртни случаи од сите причини регистрирани од 2020 година со она што би се очекувало во отсуство на пандемијата.

Користејќи ги овие бројки, истражувачите на СЗО објавија во списанието „Нејчур“ претходно овој месец дека имало 14,83 милиони прекумерни смртни случаи од ковид во 2020 и 2021 година, ажурирајќи го бројот за прв пат пријавен во мај. Тоа е речиси три пати повеќе од 5,4 милиони официјално пријавени смртни случаи од ковид во тие две години.

Истражувањето на американскиот Институт за мерење и евалуација на здравјето процени во март дека бројката е повеќе од 18,2 милиони. Но, Флахолт рече дека дури и овие бројки можеби се уште се потценети.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Превентивни мерки против Ковид-19 во грчките училишта

По зимскиот распуст поради новогодишните и божиќните…

Минатата недела имало 72 случаи на заразени…

Вкупно 47 пациенти со грип биле прегледани…

Студија: Карантините за време на Ковид-19 предизвикаа…

Дури и по завршувањето на карантините, забрзаното…

Големи загуби за Фајзер откако “Ковид-лековите” ја…

Фајзер во вторникот објави поголема од очекуваната…