Како зимското време влијае на метаболизмот?

t

Сепак, новото истражување на Универзитетот во Копенхаген сугерира дека нашите навики во исхраната во текот на зимата всушност можат да бидат покорисни за нашиот метаболизам.

Научниците го проучувале метаболизмот и тежината на глувците изложени на зимска светлина.

Инспирацијата за студијата дојде од значителната варијација на дневните часови низ светот. Истражувачите сакале да откријат што значат сезонските разлики во светлината за метаболизмот.

„Доаѓам од Австралија и кога првпат дојдов во Данска, не бев навикнат на огромната разлика во должината на денот помеѓу летото и зимата, па ме интересираше како тоа може да влијае на метаболизмот“, рече Левин Смол, кој го спроведе истражувањето. со неговиот тим во Центарот за основни метаболистички истражувања на Универзитетот во Копенхаген.

Истражувачите откриле дека глувците изложени на зимска светлина имале помала тежина и зголемување на маснотиите. Тие покажаа поредовна шема на исхрана во текот на 24 часа, што резултираше со подобрено метаболичко здравје.

„Дали разликите во часовите на светлина влијаат на метаболизмот? Да, имаат влијание. Понатамошните студии кај луѓето може да откријат дека промената на нашата изложеност на вештачка светлина во текот на ноќта или нашата изложеност на природна светлина во текот на годината, може да биде од корист за нашето метаболичко здравје“, заклучи Левин Смол.

Меѓутоа, бидејќи истражувањето било спроведено на глувци како експериментални субјекти, не може да се претпостави дека истото важи и за луѓето, пишува ScienceDaily.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

За сечиј вкус: Атомски фудбал вечерва во…

Вкупно десет гола и еден куп возбудувања…

Груевски: Жалам што после седум години ветување…

Пишува Никола Груевски на социјалните мрежи: УНИВЕРЗАЛНА…

Салиу: Ако нешто ми се случи одговор…

Вчера на емисија на национален медиум Драган…

Николас на 7 години е убиен додека…

Тогаш седумгодишниот Николас заминал на одмор со…

ТРОЈЦА ЗАГИНАТИ ВО ЕКСПЛОЗИЈАТА ВО ИТАЛИЈА: Сè…

Три лица загинаа во експлозија во хидроцентрала…