Кoнфликт во Украина ќе има, прашањето е дали ќе премине во вoјна

t

Конфликтот со помал или поголем интензитет во Украина е извесен, бидејќи Западот, односно Соединетите Американски Држави (САД) не се согласија на ниту едно барање на Русија, изјави претставникот на Институтот за европски студии, Стеван Гајиќ.

Гајиќ во изјава за Танјуг истакнува дека најхраброто барање на руската страна било НАТО да ги повлече своите војници и да ги врати во државата во состојбата во која беа во 1979 година.

„Мислам дека е се поверојатно да дојде до конфликт, бидејќи Западот, односно САД, не се согласија на ниту едно од барањата што ги имаше руската страна, а најхрабро е повлекувањето на НАТО на граница од 1979 година. Тоа значи излез на НАТО од земји како што се балтичките земји, Албанија, Македонија, Црна Гора и Хрватска, како и Романија и Бугарија“, рече Гајиќ.

Тој посочува дека Русија отворено побарала да се повлечат странските војници од Романија и Бугарија, додавајќи дека експлицитно ги споменале само тие две земји, но посочува дека се знае што значи враќање на ситуацијата од 1979 година.

„Бидејќи е тешко да се очекува дека НАТО, односно САД, ќе се согласат на тоа, мислам дека конфликтот со помал или поголем интензитет е повеќе од веројатен, ако не и сигурен“, рече Гајиќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Повеќе од 1.500 луѓе се евакуирани од…

Повеќе од 1.500 луѓе се евакуирани од…

Стапи во сила законот за мобилизација во…

Во Украина стапи во сила оспоруваниот закон…

„Вашингтон пост“: Русија демонстрира воена и економска…

И покрај очекувањата на Западот, Русија успеа…

Макрон го покани Путин на „Денот Д“…

Претседателот на Франција, Емануел Макрон го покани…

Фински функционер открива: Какво е расположението за…

Идејата за испраќање трупи за поддршка во…