Лавров на прес-конференцијата неколку пати кажа Македонија без „Северна“

t

Лавров на прес конференцијата неколку пати ја наслови земјата со Македонија без навредливото Северна.

Тој исто го пофали македонското вино, кажа дека ОБСЕ е во криза, истакна дека балансот на безбедноста во Европа бил нарушен од западот со излегување од неколку договори за контрола на најразлично оружје, ракети со средн и краток дострел, нуклеарната пролиферација итн. Исто така кажа дека ОБСЕ потфрлил во мисијата за заштита на цивилите во Донбас каде известувал и делувал пристрасно на страната на „пучистичката“ влада во Киев.

Запрашан за бугарската агресија кон македонскиот идентитет изјави дека Русија не е замешана во таа агресија, туку дека западот е длабоко замешан во обидите на Бугарија за мешање во внатрешните работи на Макеоднија, како и дека западот длабоко се меша во внатршните работи на државите на Балканот, а особено во државите од поранешна Југославија.

Тој исто така истакна дека западот на Балканот поддржува некои етнички групи во нивната агресија кон други држави кршејќи го меѓународното право и норми, додека други етнички групи ги потиснува на сметка на нивните основни интерси и суверенитет.

Тој истакна дека рускиот народ има топли чувства кон македонскиот народ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ОБСЕ е спасена

ОБСЕ е спасена. Со овие зборови Претседавачот…

Лавров: Во Европската унија нема демократија туку…

Во Европската унија нема демократија туку „дисциплина…

Османи: Дискусиите за исклучување на Русија од…

Дискусиите за исклучување на Русија од ОБСЕ…

(Фото) Аеродромот како во воена состојба: Странските…

Странските делегации кои присуствуваа на Самитот на…

Карпентер: Русија останува изолирана во рамки на…

Русија останува изолирана во рамки на ОБСЕ…