Објавено на:

Лаптопот или мобилниот нскоро ќе бидат доволни за ископување криптовалути?

t

Моќните компјутери кои трошат многу електрична енергија за да откопаат криптовалути со што и наштетуваат на животната средина би можеле да се пензионираат во наредните години, бидејќи моделот на рударство чиј составен дел се тие би можел да биде заменет со друго, поеколошки решение кое бара само криптовалути и лаптопи или мобилен телефон.
Рударството на криптовалути е многу профитабилна глобална индустрија веќе неколку години; се повеќе компании и луѓе пловат во нејзините води, но исто така се соочува со се повеќе критики поради штетното влијание врз животната средина, предизвикано од големата потрошувачка на електрична енергија потребна за ископување криптовалути.
Истражувањата покажуваат дека дури 0,6 отсто од светската потрошувачка на електрична енергија се припишува на ископувањето криптовалути, а според индексот на биткоинот на Кембриџ, индустријата секоја година троши повеќе електрична енергија од Норвешка. Соочени со критики и забрана за работа во Кина, рударите почнаа да ги преместуваат своите компјутери за копање во земји богати со ветер и сончева енергија, како Норвешка и Шведска.

Имајќи го сето ова на ум, не е изненадувачки што Ерик Тидиен, потпретседател на Европската управа за хартии од вредност и пазари, изјави за Financial Times дека копањето биткоини стана национален проблем во неговата родна Шведска и дека криптовалутите претставуваат ризик за Парискиот договор.
Тој истакна дека постојат два модели на ископување криптовалути: „Доказ за работа“, кој во моментов се користи за ископување на двете најпопуларни криптовалути: биткоин и етериум и „Доказ за удел“, кој троши помалку електрична енергија од претходната, а помалку ја загадува животната средина. Затоа повика на забрана за користење на првиот модел.
Клучната разлика помеѓу овие модели е што „Доказ за работа“ користи мрежа од моќни компјутери кои трошат многу електрична енергија за рударство, додека „Доказ за споделување“ не го прави тоа, туку зема одредена количина криптовалута како колатерал од виртуелен паричник на рударот и дава пропорционален износ од нив како награда за успешно завршен процес, објаснува Игор Мирковиќ од криптоберзата ECD.
„Со „Доказ за споделување“, не ви треба силен хардвер. Ви треба околу еден лаптоп, но треба да имате криптовалути кои ќе ви бидат залог. Мрежата е исклучително безбедна, а исто така и децентрализирана, затоа што ќе има многу од овие мали застапници кои ќе ги потврдуваат трансакциите, а тука штетното влијание врз животната средина, за кое многумина се загрижени денес, ќе биде помало, бидејќи овој начин на рударство е многу „позелено“. Дефинитивно има смисла тоа да се промени“, објаснува Мирковиќ за „Спутник“.

Сепак, преминот од „Доказ за работа“ во „Доказ за удел“ не може да се случи преку ноќ. Најдобар пример за тоа е етериумот, за чие ископување пред околу четири години започна процесот на транзиција кон „позелен“ модел , кој треба да заврши оваа година.
Кога ќе се воспостави консензус меѓу сите членови на мрежата и ќе се одлучи да премине од „доказ за работа“ во „доказ за споделување“, тогаш се започнува со мини задачи, од програмска работа и пишување нов софтверски код до физичка работа, каде што ги исклучувам рударските картички од струја и преминувам на нов тип на рударство“, објаснува Мирковиќ.
Има повеќе проблеми во процесот: на некои рудари нема да им биде толку лесно да ги продадат своите компјутери за рударство во кои вложиле многу пари, па само ќе почнат да копаат други криптовалути според моделот „Доказ за работа“, и ќе има такви кои едноставно ќе кренат раце од копање и продавање на нивните машини и криптовалути, намалувајќи ја нивната цена на патот. Сепак, охрабрувачки е што многу нови криптовалути треба да се минираат преку „Доказ за споделување“.
„Процесот на транзиција е многу сложен, но е можен. Дури и ако биткоинот решил да направи таков чекор напред, мислам дека дефинитивно е можно тоа да се направи успешно, но да донесе големи промени со себе. „Ваквите откритија во полето на рударството можат да придонесат за целата индустрија, не само за крипто, туку и за другите“, резонира Мирковиќ.
Дури и ако рударството на криптовалути целосно се префрли на „позелен“ модел, ќе остане прашањето: колку ископувањето доказ за труд навистина и наштети на животната средина во споредба со другите индустрии, како што е банкарството?
„Мислам дека нема да има голема промена во екологијата на глобално ниво со преместување на криптовалутите во „Доказ за споделување“, но нека бидат столбот и свеста кај луѓето, бидејќи досега не сум забележал дека некој многу се грижи за тоа како многу, на пример, печатењето пари ја загадува животната средина. „Според мене, Биткоинот започна здрава револуција, луѓето се загрижија за животната средина од нејзин аспект“, заклучува Мирковиќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Жител на Белград сакал да купи криптовалути,…

Лажни продавачи на криптовалути, на возраст од…

Крипто инвеститорите за една година изгубиле повеќе…

Во само една година крипто инвеститорите изгубиле…

„Кралот на криптовалутите“, кој беше уапсен во…

Јужнокорејските државјани До Квон и Хон Чанд Џун ја негирaа вината…

Биткоинот го постигна новото највисоко ниво во…

Биткоинот пред два дена го достигна новото…

Падна цената на нафтата на светските берзи:…

Цените на нафтата од утрово паѓаат. На…