Левица: МОН се обидува насилно да формира паралелка на наставен албански јазик во Чашка

t

Министерот за образование и наука се обидува насилно да формира паралелка на наставен албански јазик во Чашка, реагираат од политичката партија Левица.

– Сè поочигледно е дека министерот Јетон Шаќири го инструментализира МОН ставајќи го функција на исполнување агенда која ни малку не е поврзана со образованието и подобрувањето на системот за образование во Македонија.

По шверцувањето ученици со несоодветен број бодови во економското училиште „Јовче Тесличков“ – Велес, сега своите самоволија ги спроведува на територија на општина Чашка, во училиштето ООУ „Тодор Јанев“ во населба Чашка. Најпрво, ги има одземено надлежностите од градоначалникот, за потоа да постави своја директорка. Училиштето работи без највисокиот орган за управување, Училишниот одбор, а директорката на своја рака кон средината од ноември формирала паралелка првооделенци на албански наставен јазик составена од шест ученици.

Освен што ваквото постапување е во спротивност со Статутот на училиштето истото се коси и со реонизацијата на ученици бидејќи паралелката е формирана со ученици за кои ниту не е извршен упис во училиштето, односно не се запишани во главната книга на училиштето, а чии родители немаат место на живеење во Чашка.

На територија на општина Чашка веќе постои училиште во кое наставата во целост се одвива на албански јазик („Лирија“ во с. Горно Јаболчиште). Шесте првачиња во н.Чашка кои не се жители на н. Чашка се сместени во просторија која се наоѓа надвор од училишната зграда, во интернатот кој претходно е затворен.

Министерот Јетон Шаќири не успева да продуцира учебници, но затоа продуцира хаос креирајќи проблеми и провоцирајќи меѓуетнички несогласувања и нетрпеливост!

Левица во целост ги поддржува протестите на родителите во Чашка и најостро го осудува самоволието што Шаќири го промовира! – истакнаа од партијата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

МОН најде рецензенти за учебниокт по Историја…

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири…

По барање на Левица, МОН ги одзеде…

Секој ученик заслужува безбедна образовна средина. Драматичните…

Апасиев бара одложување на лидерската средба! Утре…

Лидерот на Левица, Димитар Апасиев, предмалку на…

(Фото) Европратеникот од Ирска, Мик Волас: Левица…

Познатиот европратеник од Ирска Мик Волас кој…

Левица: Касами повика на рушење на уставниот…

Првиот човек на Движењето Беса и актуелен…